Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzők felkészítése Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Szanda Zsolt százados |  2008. május 26. 11:51

A Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, 5/62 Lövészzászlóalj 2. lövész század tiszthelyettesi állománya 2008 áprilisától kezdődően tizenkét hetes kiképzésen vesz részt Hódmezővásárhelyen, amely célja a béketámogatás alap-, szak- és speciális felkészítés ismeretanyagának elsajátítása, valamint a katonák kiképzése során alkalmazható didaktikai technikák megismerése.

Az elméleti és gyakorlati oktatás során a lövész rajparancsnokok megtanulják a béketámogatás általános alapelveit, főbb eljárásmódjait és módszertani segítséget kapnak a békefenntartói felkészítések során tervezett kiképzési foglalkozások levezetéséhez. Ugyanakkor a felkészítés tartalmazza a béketámogatásban résztvevő személyek részére tervezett különleges és szituációs lőgyakorlatok végrehajtását, valamint az idegen nyelvi képzést is.

A kiképzendő állomány sikeres vizsgát követően bizonyíthatja felkészültségét, a MH KFOR Zászlóalj 2. váltásának felkészítésében, mint foglalkozásvezető – emelte ki Mádai Gábor százados, a felkészítés parancsnoka.
A kiképzés tematikája a Brit hadsereg által tartott Béketámogató Műveletek Kiképzőinek Felkészítése (Peace Support Operations Instructors Training Course) alapján lett összeállítva.
Hasonló jellegű célfelkészítések már korábban is végrehajtásra kerültek a helyőrségben, azonban ez a mostani már magában foglalja mindazon ismeretek oktatását is, amelyeket a missziókból hazatért tapasztalattal rendelkező- és a különböző külföldi szaktanfolyamokat végzett katonák a korábbiakban elsajátítottak.