Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína lenyomja az embargót?

Szöveg: JETfly Magazin |  2009. június 11. 11:42

Kína folytatni szeretné a JH-7-es vadász-bombázók gyártását, melynek következtében már tárgyalnak a francia Snecma és a brit Rolls Royce gyárakkal a hajtóművet illetően.

A JH-7-es tíz évvel ezelőtt állt szolgálatba, de csak körülbelül száz darabot gyártottak belőle. A további gyártás csúszott, mert a gépet egy brit hajtómű (Spey 202) befogadására tervezték, melyet azonban az 1989-es embargó után nem szállíthattak többé Kínába. Ennek ellenére a gyártó Rolls Royce szép csendben folytatta néhány hajtómű exportját, némi műszaki segítségnyújtással együtt.

A kínaiak úgy gondolták, hogy a hajtóművet le tudják másolni, de erre nem voltak képesek.

Végül Kína békét kötött a Rolls Royce céggel, és az 1990-es évek végén belekezdett a saját Spey 202 (WS9) hajtóműveinek gyártásába. De továbbra is problémát okoz nekik a gyártás során a nyugati szabványok elérése, ezáltal közvetlenebb segítséget szeretnének a Rolls Royce-tól. Így Kína próbálja megkapni a brit gyártótól a megfelelő gyártási engedélyt, hogy több JH-7-est építhessen, de az 1989-es embargó még mindig érvényben van. A kínai fél párbeszédet folytat a Rolls Royce-szal és a Snecma-val a hajtóműimport visszaállításának technikai kivitelezéséről abban a reményben, hogy az Európai Unió hamarosan feloldja az embargót. Eközben Kína használt Spey 202-es hajtóműveket vásárol onnan, ahonnan csak tud.

A JH-7-es egy 27 tonnás ikerhajtóműves repülőgép, melynek szárny fesztávolsága 12 méter. Tolóerő szempontjából alulméretezett, és az összes terhelése csupán egy öt tonnás bomba. Viszont az új kínai intelligens bombákat és levegő-föld rakétákat használva a JH-7-es sokkal hasznosabb lesz. Ezt a típust főleg a kínai haditengerészet használja. A gép harcászati hatósugara 900 km körül van, mely lehetővé teszi, hogy részt vegyen egy Tajvan elleni támadásban, vagy a szigetek kikötőinek blokádjában. A JH-7A képes négy KD-88 rakéta hordozására. Kína szeretne 150 darab JH-7-et építeni, mely a JH-7A továbbfejlesztett változata erősebb hajtóművekkel és jobb elektronikával.