Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szomália átképzi katonáit a kalózharc miatt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 11. 12:06

Két évtizedes szünet után haditengerészet felállítását kezdték meg Szomáliában, hogy az ország is bekapcsolódjon a kalózkodás elleni küzdelembe.

A nap folyamán 500 fiatal egyenruhás gyűlt össze a főváros, Mogadishu tengerpartján, és belefogott az úszás, a búvárkodás és a céllövészet gyakorlásába. Az illetékesek azt remélik, hogy két hónap múlva bevethetőek lesznek az új tengerészek. Fő feladatuk a járőrözés és a gyanús hajók átkutatása lesz az 1900 mérföld hosszú szomáli partvidéken, ahol a tengeri rablók évi több millió dollár zsákmányt harácsolnak össze, noha valóságos nemzetközi flotta igyekszik megakadályozni akcióikat. Arról nem szól a hír, hogy milyen hajókból állna az új szomáliai haditengerészet.

Az amerikai haditengerészet szerdán 17 elfogott kalózt adott át a kenyai hatóságoknak, s ezzel 111-re nőtt az odaszállított tengeri rablók száma. Kenya már panaszkodik is, hogy a part menti települések börtönei megtelnek, és a helyi bíróságokon is feltorlódik a munka. Azt szeretnék, ha rövidesen Egyiptom, Dzsibuti és a Seychelles-szigetek is kivennék a részüket a gyanúsítottak elítéléséből.

A helyi muzulmán közösséget az nyugtalanítja, hogy a növekvő számú szomáli fogoly miatt kiéleződnek a gondok a szomszédos országgal. Az imámok tanácsának a vezetője ki is fakadt, hogy “Kenya nem szemétdomb". “Szinte úgy tűnik, mintha egy afrikai Guantánamót akarnának nyitni Kenyában. Ez veszélyes tendencia" – jelentette ki.