Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína újra vásárolna orosz haditechnikát

Szöveg: Háború Művészete |  2010. november 25. 18:13

Az orosz védelmi minisztérium valamint a Roszoboronexport cég magukat megnevezni nem kívánó informátorai szerint Kína ismét bejelentette vásárlási szándékát orosz haditechnikai eszközök iránt. A kínai fél Anatolij Szerdjukov, orosz védelmi miniszter Kínában tett látogatása során hozta meg elhatározását.

Kína különös érdeklődést mutat a Szu-35 vadászbombázó repülőgépekben használt 117Sz típusú hajtóművek, valamint az Sz-400 légvédelmi rakétakomplexumok után.

Az orosz fél kész eladni Kína számára a 117Sz típusú hajtóműveket. Ugyanakkor az Sz-400 légvédelmi rakétakomplexumokat legkorábban 2017-ben szállítaná Oroszország a Kínai Népköztársaság hadserege számára, mivel ezzel a rakétakomplexummal első körben az orosz hadsereget kívánják felfegyverezni.

Kína szintén érdeklődést mutat az Il-476 típusú katonai szállító-repülőgépek megszerzése iránt. Egy 2004-ben Oroszország és Kína között létrejött megállapodás értelmében Kína 34 darab Il-76 típusú repülőgépet kellett volna, hogy kapjon. Ugyanakkor – nyilvánosságra nem hozott okok miatt – a szerződésben foglaltakat el sem kezdték végrehajtani. Kína korábban tagadta azt a tényt, hogy az Il-76 repülőgépeket lecserélné az Il-476 típusra (az új típus kb. négyszer drágább elődjénél).

A 2010 és 2013 között Kínának szállítandó orosz haditechnikai eszközök értéke elérheti az 1,3 milliárd dollárt.

Kína az utóbbi években hatalmas iramban fejleszti saját haditechnikai iparát. Korábban Kína (Indiával egyetemben) az orosz haditechnikai eszközök egyik legjelentősebb vásárlója volt, azonban 2000 második felétől a megrendeléseket folyamatosan csökkentette.