Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínozzák a Pakisztánban terrorizmussal gyanúsított amerikaiakat?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 2. 12:49

Ártatlanságát hangoztatta és kínzásra panaszkodott kedden az az öt amerikai állampolgár, akit néhány hete terrorizmus gyanújával állítottak bíróság elé. „Letartóztatásunk óta kínoznak minket az FBI ügynökei és a pakisztáni rendőrök.(…)Ártatlanok vagyunk” – ezt az üzenetet rabszállító autójukból hajították az újságírók felé a kelet-pakisztáni Szargodhában.

Az üzenet szerint a hatóságok szándékosan elszigetelik őket a médiától, a családjuktól és a jogi képviselőjüktől.

Az Egyesült Államok pakisztáni nagykövetségének szóvivője alaptalannak minősítette a kínzással kapcsolatos vádakat. Richard Sinclair elmondta, hogy a konzuli szolgálat egy munkatársa háromszor találkozott a fogva tartottakkal, és figyelemmel követi az ellenük folyó eljárást.

A két pakisztáni, egy egyiptomi, egy jemeni és egy eritreai származású amerikai állítólag az interneten keresztül próbált csatlakozni az iszlám „szent háborúhoz" Pakisztánban. A rendőrség szerint e-mailek bizonyítják, hogy az öt férfi kapcsolatba lépett a tálibokkal, akik azt tervezték, hogy pakisztáni támadásokhoz használják fel az amerikaiakat. Ezzel szemben ők maguk azt állítják, hogy csak egészségügyi és anyagi segítséget akartak nyújtani muszlim társaiknak. Még nem emeltek vádat ellenük, legközelebb február 16-án kell megjelenniük a bíróság előtt.