Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdték az utasok átvilágítását a brit reptereken

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 2. 11:47

Megkezdődött hétfőn több brit repülőtéren az emberi testről képet mutató biztonsági szűrőberendezések alkalmazása, egyelőre kísérleti, de kötelező jelleggel. A brit közlekedési minisztérium bejelentése szerint a londoni Heathrow-n, illetve a manchesteri nemzetközi repülőtéren állították üzembe a berendezéseket.

Azoknak az utasoknak, akiket a biztonsági személyzet erre felszólít, alá kell vetniük magukat az átvilágításnak, ellenkező esetben nem szállhatnak fel járatukra. A brit kormány a karácsonyi repülőgép-robbantási kísérlet nyomán döntött a repülőtéri biztonság szigorításáról.

Gordon Brown miniszterelnök személyesen rendelte el a felülvizsgálatot e hónap elején, és nemrég közölte, hogy már meg is kezdődött a testről teljes, három dimenziós képet alkotó, a ruházat alá rejtett robbanószerek kimutatását célzó gépek telepítése.

Ennek előzményeként egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt – aki korábban az egyik patinás londoni egyetem, a University College London hallgatója volt, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést – karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal. Detonáció nem történt, és az utasok a személyzet tagjaival együtt legyűrték a terroristát, akit az amerikai hatóságok őrizetbe vettek. A brit kormány az incidens nyomán repüléstilalmi, illetve megfigyelési listát is összeállít Nagy-Britanniába beutazni készülő, illetve brit repülőtereken átutazni kívánó terrorgyanús személyekről. Egyúttal egyeztetést kezdett a többi EU-tagállammal az utasok adatainak cseréjéről.

A közlekedési minisztérium hétfői közlése szerint az átvilágító berendezések alkalmazása egyelőre kísérleti jellegű, „a legközelebbi jövőben" csak az utasok „egy kis százalékát" tervezik átvizsgálni a szerkezetekkel.