Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínzással jutnak információkhoz

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 29. 8:53

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország olyan információk segítségével küzd a terrorizmus ellen, amelyeket különféle titkosszolgálatok kínzással kényszerítenek ki bizonyos országokban – állítja kedden Londonban kiadott jelentésében a Human Rights Watch (HRW).

Ez a gyakorlat az egész Európai Unió hírnevét rontja – teszi hozzá az emberjogi szervezet.
A három európai ország hírszerző szolgálatainál nincsenek részletes útmutatások arra nézve, hogy hogyan kezeljék és értékeljék azokat az információkat, amelyeket olyan országokból szereznek be, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a kínzást, mint hírszerzési módszert. Így szerzett információkat használ Franciaország és Németország is különböző hazai bűnügyi eljárásokban, noha ez tiltva van mind a nemzeti törvényekben, mind a nemzetközi egyezményekben – állapítja meg a HRW.

Az emberjogi szempontból vitatható körülmények között szerzett információk felhasználása árt az Európai Unió hitelének – teszi hozzá a HRW, megjegyezve: Berlinnek, Párizsnak és Londonnak az a feladata, hogy kiirtsa a kínzás gyakorlatát, nem pedig az, hogy az erőszakot alkalmazó hírszerző szolgálatokra támaszkodjon.

A nemzetközi jogvédő csoport szerint Franciaország, Németország és Nagy-Britannia képes arra, hogy miközben együttműködik a titkosszolgálatokkal, ne sértse a kínzás általános tilalmát. Ehhez annak hiteles vizsgálatára van szükség, hogy az információt szolgáltató országok alkalmaztak-e erőszakot az értesülés megszerzéséhez.