Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kis lépés ez egy embernek, de hatalmas ugrás a tisztjelöltnek

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Pintér Ákos |  2024. május 16. 14:12

Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.

A hajózónak készülő növendékeknek összesen kilenc, köztük egy tandem ugrást kell teljesíteniük tanulmányaik során. Azoknak pedig, akik felderítők lesznek, és éjszaka fegyverrel, felszereléssel is tudniuk kell ugrani, tizenötször kell szembenézniük a mélységgel. Ők harmadévesen ugranak először.

A kéthetes elméleti képzés során szimulátorokban gyakoroltak a tisztjelöltek, a következő két hétben pedig a gyakorlatban hajtják végre az ugrásokat. A diákok bátran ugrottak ki többször is 600 méter magasról, leküzdve félelmüket, és megküzdöttek a szél okozta technikai kihívásokkal. Lázár Gréta másodéves honvéd tisztjelölt hangsúlyozta, hogy nagyon jó felkészítést kaptak, így teljes biztonságérzettel hajtották végre a feladatot.

Az első ugrásokat megelőző alapos felkészülés részleteiről Lázár Tibor Zoltán őrnagy, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Ejtőernyős Kiképző Részleg részlegvezetője nyilatkozott.