Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haderőfejlesztés a béke érdekében

Szöveg: honvedelem.hu/Index | Fotó: Szollár Zsófi / Index |  2024. május 16. 13:09

„Az a feltett szándékunk, hogy a békét az erő pozíciójából őrizzük meg katonai értelemben is. Így egészíti ki egymást az önálló haderő és a NATO adta biztonság” – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Indexnek, dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével közösen adott interjújában. Többek között az orosz-ukrán háborúról, a katonai identitásról, a haderőfejlesztésről, a védelmi iparról, a csádi szerepvállalásról, a toborzókampányokról és a jogszabályi környezetváltozásról kérdezték a honvédelmi tárca vezetőjét, illetve a Honvéd Vezérkar – beosztásában egy éve szolgáló – főnökét.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf_Szollár Zsófi_Index

Nincs ellentmondás abban, hogy a magyar kormány a béke szükségességét hangsúlyozza, miközben zajlik a haderőfejlesztési program – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

„Háború van a szomszédban, ami nem a mi háborúnk, és nem is akarunk belesodródni, de azt is látjuk, hogy a háborúpárti nyugati politikusok mindent megtesznek, hogy az EU-t és a NATO-t beléptessék ebbe a háborúba” – nyilatkozta. A miniszter kiemelte, hogy Magyarország európai uniós és NATO-tagállamként békét akar, de fel kell készülnünk arra is, hogy megvédjük magunkat.

„Az az ország tudja megvédeni magát – még a NATO tagjaként is –, amelyiknek önálló, valóban hadra fogható, harcképes hadereje van. Ha ilyennel nem rendelkezik a tagállam, akkor a NATO sem jelent elegendő védelmet” – tette hozzá.

Böröndi Gábor_Szollár Zsófi_Index

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes véleménye szerint hazánk az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében elfoglalt helyét három fő értékelőpont határozza meg. Az első, hogy mennyi az a GDP-arányos összeg, amit a honvédségre fordítunk. Magyarország e téren eléri a 2 százalékot, amivel az európai élmezőnybe tartozunk. Másodiként a békeműveletekben történő szerepvállalást említette, kiemelve, hogy Koszovóban, a NATO legnagyobb szárazföldi missziójában, a KFOR-ban Magyarország az egyik legnagyobb csapathozzájáruló. A boszniai-hercegovinai EUFOR ALTHEA műveletnek pedig – miközben több mint kétszáz magyar katona szolgál ebben a misszióban –, idén dr. Sticz László vezérőrnagy személyében magyar parancsnoka van. Az értékelés harmadik pontja, hogy hazánk miképp teljesíti a haderőfejlesztési célokat.

„Magyarország két fő célt kapott a NATO-tól, az egyik a légtérellenőrzés, légtérvédelem. A NASAMS-alegységek elkezdtek beérkezni, új típusú radarokat építünk, jól haladunk. A másik a nehézdandár felállítása. Itt is látványos eredményekről tudok jelenteni, a harckocsik közül megérkeztek az első Leopard 2A7+-ok, amelyek a magyar igényeknek megfelelő legmodernebb harckocsik Európában. Működésbe lépett a PzH 2000-es önjáró löveg osztályunk is, valamint megjelent a csapatoknál a Magyarországon gyártott Lynx harcjármű. A NATO szempontjából Magyarország katonai megítélése jó, a NATO-szövetségesek körében Magyarország megbecsült tag” – közölte a Honvéd Vezérkar főnöke.

Böröndi Gábor elmondta, hogy a NATO önmagában nem tud belesodródni a háborúba, ahhoz politikai döntésre van szükség. A szövetség katonái viszont terveket készítenek arra, hogyan védjék meg a NATO-tagállamokat, beleértve Magyarországot.

„A keleti szárnyon elhelyezkedő országok vonatkozásában nagyon komoly, részletes és alapos katonai tervezés folyik, ebben a Magyar Honvédség is részt vesz, egyeztetve a szomszédos országokkal. A NATO-val együtt készülünk Magyarország minden négyzetcentiméterének a megvédésére” – jelentette ki az interjúban.

A teljes interjú itt érhető el.