Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Összehangoltan

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2024. május 16. 14:37

A NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készült fel Újmajorban az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred kijelölt állománya. Az erőpróbán a katonák mellett a győri alakulat korszerű Mistral- és NASAMS-fegyverrendszerei is vizsgáztak.

202405_Magyar_Honvéd_borító

A nyáron Romániában megrendezendő Ramstein Legacy 2024 elnevezésű nemzetközi gyakorlaton nemcsak a Mistral- és NASAMS-fegyverrendszereivel vesz részt a győri ezred, hanem a különböző műveleti rendeltetésű és hatótávolságú légvédelmi rakétaszervezetek komplex harc- és tűzvezetését megvalósító, multifunkciós Föld-Levegő Rakéta Műveleti Központtal (Surface-to-Air Missile Operations Center – SAMOC) is.

Tóth Csenge hadnagy, a Mistral-szakasz parancsnoka elmondta, hogy az újmajori felkészítés során valós repüléssel egybekötött légvédelmi oltalmazási feladatokat hajtottak végre. Az általa irányított alegység egy vezetési ponttal és két, Atlas rakéta kilövésére alkalmas indítóállvánnyal települt ki az erőpróbára. A rakéták hatásos lőtávolsága hat kilométer, míg a radar huszonnyolc kilométer felderítőtávolsággal rendelkezik.

További részletek a Magyar Honvéd magazin május 17-én, pénteken megjelenő számában!