Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiütéses magyar győzelem

Honvédek a jégkorong olimpiai selejtezőn

Szöveg: Burillák Marcell | Fotó: Nagy Gábor |  2024. február 10. 18:35

Hatvan éve várnak a hazai szurkolók a magyar férfi jégkorong-válogatott újabb olimpiai szereplésére. A 2026-os milánói-cortinai játékokra vezető úton a spanyolok elleni diadallal megtettük az első lépést, a budapesti selejtező torna második napján, február 9-én pedig a litván nemzeti csapat várt a mieinkre. Szerencsére nem kellett csalódnia a magyar közönségnek, a helyszínre kilátogatók az MH Sportszázad tagjaival karöltve „szurkolták ki” és ünnepelték a nagyarányú 7-1-es győzelmet. A találkozó előtt és a szünetekben a katonák lövész szimulátorral is meglepték a drukkereket.

IMG_5180

Az idősebbek talán még emlékeznek a magyar hokisok utolsó olimpiai szereplésére: pontosan hatvan éve, 1964-ben jutott ki a válogatott az akkor még csak úgynevezett „amatőrök” között zajló tornára. Az amatőr kitétel a nyugati blokk sztárjainak távollétét jelentette. Azóta nagyot fordult a világ, hiszen 1988 óta már „profik” korcsolyáznak a világ legrangosabb sporteseményén. Akárcsak az NBA kosaras Dream Teamje, az NHL klasszisai is gyakran megjelennek az ötkarikás játékokon. A soron következő tornára például a liga elengedi legjobbjait, ezért is volna igazán szép teljesítmény a magyar kvalifikáció.

A történelmi siker reményében gyűlt össze mintegy kétezer néző a budai Tüskecsarnokban péntek este, hogy a spanyolok legyőzése után a litvánok két vállra fektetését láthassa. A találkozót megelőző bizakodó hangulatra jellemző, hogy a kilátogató családok, baráti társaságok és köztük a Magyar Honvédség iránt érdeklődők egyaránt élénk figyelmet tanúsítottak a toborzók és az MH Sportszázad közös standja iránt. Világklasszis és olimpikon honvédjeink játékokon keresztül ismertették meg a látogatókat a katonai hivatás szépségeivel.

IMG_5063

A bátor jelentkezők lövész szimulátorral, valamint gimnasztikai és reflexgyakorlatokon keresztül mérhették fel képességeiket, illetve a katonák beszámolói alapján ízelítőt kaptak nemcsak a honvédelem, hanem a sportszázad mindennapjaiból is. „Mivel a sport a katonák életének állandó része, rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a maihoz hasonló eseményeken megjelenjünk. Fiatal katonajelölteket keresünk a megújuló, 21. századi, high-tech hadseregbe” – hangsúlyozta a rendezvényen Sárkány István őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője.

„Jelenleg is tart az Embert a vasra! kampány, ezúttal a tatai dandárhoz toborzunk tüzéreket. A modern fejlesztésű, világszínvonalú PzH 2000 önjáró lövegek kezelő személyzetét keressük. Jelentkezni lehet az iranyasereg.hu/pzh oldalon, valamint országszerte, a megyeszékhelyeken hétvégén is nyitva tartó irodáinkban, illetve a bevonulás mindkét napján, február 12-én és 13-án a tatai laktanyában” – ismertette Sárkány őrnagy.

0201_KL

A szimulátoros lövészetben jelentős kihívást találó szurkolók azonban nem pusztán a tüzérségi beosztásokról, hanem a versenyzői életpályáról is érdeklődtek a sportszázadosoknál. Amikor a honvédségi feladatokról kérdezték Fejes Dániel tizedest, a Honvéd olimpiai 11. helyezett kenusát, ő a kettős státusz előnyeiről beszélt. „Kiváltságnak és lehetőségnek látom ezt a kötődést. Jó egy ilyen közösséghez tartozni, mert kapok egy biztos hátteret. Egyrészt sokat segítenek abban, hogy a sportra tudjak koncentrálni, másrészt versenyzőként eleve egy fegyelmezett rendszer részei vagyunk. Nem volt nehéz sportolóként azonnal megtalálni a helyem a honvédségnél.”

Fojt Sára tizedest hasonló motiváció vitte katonai pályára, mint honvédos klubtársát. „Ismertem több sportszázados kenust, illetve anyukám a honvédségnél dolgozik, így sokat hallottam a jelentkezésem előtt a kettős életpályamodellről” – mondta. A korosztályos világbajnok és Európa-bajnok, felnőtt Vb-n 6., Eb-n 4. helyezést elért kajakos egy éve tagja a honvédség állományának. „Tetszik, hogy nemcsak a kajakozással foglalkozom, hanem van az életemben egy teljesen más terület, ahol kihívásokat kell teljesítenem. Szeretem a felkészítéseket, a törzsnapokat és szívesen járok eseményekre.”

„Az egyetem és a sport mellett van még valami, ami egy kicsit eltereli a figyelmemet. Egy picit mással is tudok foglalkozni. Ez nagyon fontos nekem” – mesélte Patakfalvy Luca tizedes. Az Európa-bajnoki és Európa Játékok bronzérmes taekwondos versenynaptára sűrű, ráadásul júniusban készül letenni államvizsgáját nemzetközi tanulmányok szakon, ezért fontos számára, hogy egy jó közösségben fel tudjon töltődni és motivációt szerezzen. „Megtiszteltetésnek érzem, hogy a sportszázad tagja lehetek. Nagyon sok barátságot kötöttem itt, főleg azokkal, akikkel együtt végeztük az alapkiképzést. Erdős Rita tizedessel és más judosokkal azóta is összejárunk.”

Mire a szurkolók bemelegedtek a sportszázadosok beszámolóiba és a nagy sikerű szimulátoros játékba, mehettek is a lelátóra izgulni. Az este végén azonban még egyszer találkoztak az egyenruhával, hiszen a legjobb játékosoknak, magyar részről Hári Jánosnak járó díjat Patakfalvy tizedes adta át a győztes mérkőzést követően.

Folytatás szombaton, a torna utolsó, harmadik napján. Válogatottunk a japánok ellen vívhatja ki a továbbjutást, hogy aztán újabb csoportba kerülve az olimpiai szereplésért küzdjön majd. A helyszín ismét a Tüskecsarnok, ahol a katonák újabb játékokkal várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó cikkek