Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőbe vésett emlék

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Füzes Judith |  2023. október 20. 11:50

A Memoriae Patrum Honismereti Társulás és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság emlékművet állított a Párkányban és térségében zajló második világháborús harcok magyar katonaáldozatainak.

Párkány római katolikus temetőjében, vagy ahogy a helyiek nevezik az „Öreg temetőben” közel nyolcvan magyar katona nyugszik, akik Párkányban és a környező településeken harcoltak a második világháborúban. A Memoriae Patrum Honismereti Társulás és a HM HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság kutatásának köszönhetően tizenkét katona nevét sikerült azonosítani. Ugyan a most felavatott emlékművön csak a fenti nevek olvashatók, de a temetőben másik két tömegsírban ismeretlen magyar katonák is örök álmukat alusszák, akiknek szintén emléket állít a hármashalom alakú gránit alkotás.

Bréda Tivadar, a Memoriae Patrum Honismereti Társulás elnöke beszédében rávilágított arra, hogy az emlékműállítással adósságot törlesztenek a hősi halált halt katonák számára, hiszen ők az életüket áldozták a hazáért és a háború után született magyar nemzedékekért. Hangsúlyozta: a mai kor emberének a feladata, hogy nyughelyük ápolásával emlékezzen meg a hős katonákról.

_DSC0063

„A béke álláspont hangoztatásának egyik lehetséges módja a hadisírgondozás, a katonakegyeleti tevékenység, azaz a hősi halált halt katonák emlékének megörökítése” – fogalmazott beszédében dr. Bíró Andor, a HM HIM Hadisírgondozó és Hőskultusz Igazgatóság igazgatója. Az igazgató hozzátette: a hadisírok a világégések mementóiként szolgálnak és azt üzenik: „soha többé háborút!”

Az ünnepség végén többek között koszorút helyezett el az emlékműnél dr. Bíró Andor, Bréda Tivadar és Eugén Szabó, Párkány polgármestere is.