Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Misszióra kész a MEDEVAC-képesség

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2023. október 20. 12:35

Hagyományosan az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet biztosítja a misszió MEDEVAC, azaz légi egészségügyi kiürítési képességet is, amelynek bemutatóját dr. Sticz László vezérőrnagy, a misszió leendő első magyar parancsnoka is megtekintett Szolnokon, október 19-én.

Az EUFOR Althea misszióba felajánlott kutató-mentő, légimentő és légi kiürítési képesség hosszú és nagy koncentrációt igénylő kiképzést követelt meg mind a helikopter-személyzetektől, mind pedig az egészségügyi katonáktól. Olajozott közös munkájukhoz létfontosságú volt, hogy a saját szakfelkészítéseiken túl közösen is gyakoroljanak. E közös foglalkozássorozat eredményéről adtak tanúbizonyságot dr. Sticz László vezérőrnagy jelenlétében, amikor egy a szolnoki repülőtér területén imitált balesethez riasztották a készenléti személyzetet. A speciálisan erre a célra felszerelt Airbus H145M típusú forgószárnyas helyszínre érkezését követően pillanatok alatt már a földre is ereszkedett két egészségügyi katona, egy orvos és egy paramedikus, akik nem csak stabilizálták a sebesültet, de szakszerű és begyakorolt mozdulatokkal szállítható, hordággyal emelhető állapotba hozták. A végrehajtás során bemutatták a Tyromont hordágyzsákkal történő csőrlést és azt is, hogy miképpen juttatják el a sebesültet a gép fedélzetére.

TUN_10663

Dr. Sticz László vezérőrnagy a demonstrációt követően elismerően szólt a látottakról és köszönetet mondva kívánt sikeres külszolgálatot a résztvevő egészségügyi és hajózó állománynak. Dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka kérdésünkre elmondta, hogy az egyéves missziós tevékenység során három helikopter (két H145M és egy Mi-17-es) teljesít majd Bosznia-Hercegovinában szolgálatot. A kiképzés kapcsán kiemelte, hogy a mostani felkészítés nem egy klasszikus NATO-sztenderd szerinti MEDEVAC-képességet célzott meg, hanem egy emelt szintet.

„Gyakorlatilag arról beszélünk, hogy bajba került katonáknak gyors egészségügyi ellátását, majd pedig egy egészségügyi háttérintézménybe történő eljuttatását kell biztosítanunk minél hamarabb. Ezért kellenek helikopterek és ezért kellenek egészségügyi szakemberek. Amikor az ember azt látja, hogy beérik a munka gyümölcse, az jelentős fegyvertény, mert minimum két év, amíg a hajózó személyzet eljut idáig. Parancsnokként jó látni, hogy ilyen jól működik ez a képesség és az állomány készen áll feladatra” – jelentette ki a helikopterdandár parancsnoka.