Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eger várából indulva versengtek a kadétok

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2023. október 20. 13:19

Az MH 3. Területvédelmi Ezred 60. Területvédelmi Zászlóalj második alkalommal rendezte meg a 60-as Megyei Haditorna Kupát október 18-án. A tizenhét csapatos mezőnynek – többek között – gépjárműtolás, mászófal és Ninja Warriors akadálypálya feladatokat kellett teljesítenie.

60-as_Kupa_kadet_jarorverseny_20231018_16 copy

A 60-as Megyei Haditorna Kupát 2022-ben azért hívták életre, hogy népszerűsítse a honvédelem ügyét, ezen belül is a Honvéd Kadét Programot. A rendezvény sikerét látva a szervező alakulat úgy döntött, hogy az idei versenyt még nagyobb mezőny számára, átalakított feladatokkal fogja megrendezni.

Az egri várban tartott megnyitón Magyar Gergely őrnagy, a 60. Területvédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese kiemelte, hogy a Honvéd Kadét Program Heves vármegyében is sikeres, de az eddig elért eredmények ellenére nem lehet megállni, hanem tovább kell folytatni a megkezdett munkát. Rendkívül bíztató, hogy a csapatok tavalyi létszámát idén majdnem sikerült megduplázni.

60-as_Kupa_kadet_jarorverseny_20231018_02 copy

„Az ehhez hasonló versenyek, kupák lehetőséget adnak arra, hogy a programban résztvevő intézmények képviselői megismerjék egymást, illetve összehasonlítsák, hogy ki milyen szinten áll” – fogalmazott az őrnagy. Hozzátette: a viadal nemcsak a csapatok szintfelmérésére szolgál, a felkészülés és a verseny kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a kadétok csapatszellemét és bajtársiasságát szintén építse.

A négyfős csapatok térkép segítségével tájékozódtak a tíz kilométeres szakaszon, melyen nyolc feladatot kellett teljesíteniük. A távot legrövidebb idő alatt teljesítető csapatot hirdették ki győztesnek.

Török Alex, az egri Bornemissza Gergely Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 10. osztályos kadétja kérdésünkre elmondta, hogy csapatszinten már a tanév elejétől készülnek a versenyre. A felkészülés során nagy hangsúlyt fektettek az úszásra. „Szerintem idén is a lövészet fog a legjobban menni, de az úszástól sem ijedünk meg. A legnehezebb feladatnak a Ninja Warrior akadályt tartjuk, mivel ott sokáig kell a saját súlyunkat megtartani” – összegzett a kadét.

60-as_Kupa_kadet_jarorverseny_20231018_07 copy

A verseny egy akadálypálya teljesítésével a várban kezdődött, majd az indulók a Kisasszony Temetőben található hősök temetőjében megemlékeztek az első világháború hősi halottairól és egy tesztben adtak számot honvédelmi tudásukról. A harmadik állomáson elsősegélynyújtást gyakoroltak, illetve gépjárműtolással folytatódott a verseny. A további feladatok között szerepelt még airsoft- és lézerlövészet, mászófal, Ninja Warrior akadály és vizes átkelés is.

A haditorna kupa első három helyén egyaránt az egri Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola Gimnázium és Kollégium kadétjai végeztek.

A végeredmény: 1. Négy muskétás (Kerek Krisztián, Bóta Milán, Végh Máté, Csík Levente), 2. Wigner Fater és Fiai(Molnár András, Karcagi Benjámin, Ferenc Krisztián, Csóka Sándor), 3. Wigner Sigmák (Pásztor Richárd, Hídvégi Roland, Rajna Olivér, Oláh Péter).