Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény válaszra számíthatnak a provokátorok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 6. 6:24

Valerij Losinyin, a genfi leszerelési tárgyalásokon megjelent orosz küldöttségvezető kijelentette: amennyiben Grúziában egyes forrófejűek provokációkkal akarnak megemlékezni az egy évvel ezelőtti Dél-Oszétia elleni agresszió bukásáról, “határozott és kemény” választ fognak kapni.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy folytatódnak a fegyverszállítások a potenciális válságövezetbe, s hogy a grúz fél újra lő dél-oszétiai célpontokat. Aggasztónak nevezte, hogy a grúz vezetés újra revansista hangokat hallat, ami arról tanúskodik, hogy Miheil Szaakasvili elnök, s azok, akik mögötte állnak, nem tudták levonni a megfelelő következtetéseket a tavalyi eseményekből.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezzel egyidőben kijelentette: a grúziai vezetés a jelek szerint nem szándékozik letenni a Dél-Oszétia elleni provokációkról.

A Vesztyi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva Lavrov úgy vélte: Szaakasvili továbbra is a legkülönfélébb módszerekkel igyekszik destabilizálni a helyzetet.

Lavrov szerint Moszkva a tavalyi fegyveres konfliktus előtt nem tervezte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését, s csak a két terület lakosságának védelme érdekében tette meg ezt a lépést. A külügyminiszter elmondta, hogy az ENSZ és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jelezték a Dél-Osztia elleni támadást, illetve azt, hogy hasonló várható Abházia ellen is, továbbá hogy az orosz katonák kizárólag katonai célpontokat támadtak Grúziában, s hozzátette: mindez szerepel az ENSZ jelentéseiben is, amelyek Szaakasvilit teszik felelőssé a dél-oszétiai fegyveres cselekmények kezdeményezéséért.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélte: Grúziával kapcsolatban ugyan továbbra is eltérnek Moszkva és nyugati partnerei nézetei, de ez már nem zavarja a kapcsolatokat, azok fejlődését. Végül Lavrov azt mondta, Szaakasvili hadd üljön a helyén, amíg ez megfelel a grúz népnek, de “vitatható, hogy egy agresszornak van-e erkölcsi joga ahhoz, hogy egy általa demokratikusnak minősített állam élén álljon".

Annatalij Nogovicin, az orosz fegyveres erők vezérkarának helyettes parancsnoka közben kijelentette: ha Grúzia ismét agresszióra vállalkozna, megfelelő válaszban részesül. Sajtóértekezletén Nogovicin hangsúlyozta, hogy folytatódnak a fegyverszállítások a térségbe, aggasztó az ütem, ahogyan helyreállítják a grúz hadsereg harcképességét, s a katonákat az észak felőli támadás visszaverésére, újra ellenségképet alkotva Oroszországról.

A vezérezredes elmondta: Moszkva sokat vár a térségben dolgozó EU-misszió két hónap múlva esedékes jelentésétől, egyebek közt választ arra, hogy milyen intézkedések várhatók az agresszor ellen. Nogovicin történelmi példákat hozott fel az ilyen szankciókra.

Szerdai orosz közlés szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden telefonon köszöntötte fel amerikai kollégáját, Barack Obamát, és egyebek mellett megállapították, hogy a Kaukázusban feltétlenül csökkenteni kell a feszültséget.