Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Orosz tengeralattjárók miatt aggódik a Pentagon

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 6. 6:19

Aggodalmat keltett az amerikai védelmi minisztériumban, hogy az elmúlt napokban két orosz tengeralattjárót láttak az Egyesült Államok keleti partjainál. Bár nem tettek provokatív lépéseket, maga a tény, hogy megjelentek az amerikai felségvizek közelében, kérdéseket vethet fel a Kreml motivációját illetően.

“Az orosz haditengerészet ilyen jellegű szokatlan műveletei mindig aggodalomra adnak okot" – vélte egy magas rangú illetékes a The New York Timesnak.

A Pentagon közlése szerint két, az Akula osztályba tartozó, atommeghajtású orosz tengeralattjárót észleltek a napokban, az egyiket 320 kilométerre az amerikai partoktól, nemzetközi vizeken. A másik pontos helyét nem közölték.

Az orosz vezérkar képviselője azt mondta szerdán az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint, hogy a két tengeralattjáró a hatályos tengeri jog rendelkezéseivel összhangban lévő, szokásos ellenőrző utakat tesz a térségben. Oroszország az Egyesült Államokhoz hasonlóan csökkentette az ilyen jellegű műveleteket, de teljes mértékben soha nem szüntette be – állította az orosz illetékes, hozzátéve, hogy “nincs ok a hisztériára".

A The New York Times emlékeztetett arra, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a hidegháború idején állomásoztatott tengeralattjárókat egymás partjainál, hogy ellessék egymás katonai titkait és szemmel tartsák a másik flottájának mozgását. Egy amerikai haditengerészeti szakértő szerint 15 éve nem volt példa arra, hogy két, élvonalbeli orosz tengeralattjáró bukkanjon fel az amerikai partoknál.