Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Atomfegyverek: fizikusi ellenkezéstől a teljes tiltásig

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. augusztus 6. 6:18

A II. világháború végén az amerikai hadsereg először augusztus 6-án Hirosimára, majd néhány nappal később Nagaszakira dobott le atombombát. Tíz évvel később az úgynevezett Bertrand-Einstein manifesztum már határozottan foglalt állás a nukleáris fegyverek terjedése ellen. 1963. augusztus 5-én Moszkvában aláírták a részleges atomcsend egyezményt.

Az amerikai hadvezetés a II. világháború végén úgy döntött, hogy a Távol-Keleten atomfegyver bevetésével vet véget a harcoknak. Augusztus 6-án először Hirosimára dobtak le atombombát. A támadásban mintegy 240 ezer ember halt meg: 140 ezre azonnal életüket vesztették, míg 100 ezren a támadás miatt kialakult betegségekben pusztultak el. Három nappal később az amerikai légierő Nagaszaki ellen vetett be atomfegyvert. A támadásban 80 ezren azonnal meghaltak, míg körülbelül ugyanennyien szenvedtek valamiféle sugárbetegséget. A két pusztító erejű bombázást követően alig tíz évvel, 1955-ben Bertrand Russell filozófus-szociológus közzétette a róla és Albert Einsteinről elnevezett manifesztumot. A dokumentum az atomfegyverek elterjedésének veszélyeire hívta fel a figyelmet, arra szólítva fel a nemezeteket, hogy törekedjenek a konfliktusaik békés megoldására. A kiáltványt tizenegyen írták alá: a már említett tudós mellett például Max Born és Frederic Joliot-Curie fizikusok.

Ötvenmilliárd dollár

Mindezek ellenére a nagyhatalmak a hidegháború közepette egyre-másra hajtották végre kísérleti atomrobbantásaikat, fejlesztették fegyvereiket. Az Egyesült Államok és a Szovjetunió mellett Franciaország és Nagy-Britannia is folytatott ilyen jellegű kutatásokat. A világban azóta is számos helyen fejlesztenek ilyen fegyvereket. A szakirodalom ennek megfelelően több csoportra osztotta fel a világ államait az atomfegyver birtoklásának szempontjából. Az első kategóriába az úgynevezett atomhatalmak (Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Szovjetunió, majd széthullás után a Független Államok Közössége, illetve Oroszország) tartoznak. Ezen államok közös jellemzője, hogy 1967. január 1-e előtt fejlesztettek ki atomfegyvert, illetve hajtottak végre kísérleti atomrobbantást. A következő kategória a küszöbállamok köre, melyek záros határidőn belül képesek kifejleszteni ilyen tömegpusztító fegyvert. Egyes elemzők ezeket az államokat több alcsoportra bontják: de facto atomhatalmak (India, Pakisztán, Izrael); jó útra tért küszöbállamok (Brazília, Dél-Afrika). A harmadik csoportot a potenciális küszöbállamok alkotják. Ilyen például Irán, vagy az utóbbi időben a rakétatesztjeiről elhíresült Észak-Korea.

A SIPRI Yearbook adatai szerint egyébként a két fő atomhatalom az Egyesült Államok és Oroszország. Bár az atomfegyverek elterjedését számos nemzetközi egyezmény igyekezett megakadályozni, még mindig számos robbanófej van e két ország arzenáljában. Az armscontrol.org adatai szerint például 2008-ban Oroszország mintegy 4100, míg Amerika körülbelül 5900 nukleáris robbanófejjel rendelkezett. Ez az adat összesített, vagyis tartalmazta az interkontinentális ballisztikus rakétákra szerelt robbanófejeket éppúgy, mint a tengeralattjáróról indíthatóakat. Összehasonlításul: 1991-ben az USA még 10,3 ezer, Oroszország pedig 10,2 ezer robbanófejjel rendelkezett. Jól látható, hogy a fegyverzetkorlátozási tárgyalásoknak köszönhetően jelentősen apadt a két állam nukleáris arzenálja. Ugyanakkor az is tény, hogy – hozzáférhető adatok szerint – az Egyesült Államok 2008-ban 52,4 milliárd dollárt költött atomfegyverekre. Egy tanulmány szerint ennek csak töredéke, mintegy tizede jutott a nukleáris támadások megelőzésére. Ilyen adatok Oroszországból nem állnak rendelkezésre, ám az ország katonai kiadásai az elmúlt években nőttek, s bevallottan törekszik – a nagyhatalmi státuszát újra felfedező ország – az atomfegyver-parkjának modernizálására.

Kétoldalú szerződések

A két állam arzenáljának jelentős csökkenése egyébként számos nemzetközi egyezménynek köszönhető. Ezek sorát az 1970-ben életbe lépett Atomsorompó Egyezmény nyitotta meg. A nukleáris fegyverek betiltását célzó dokumentum előkészítésének egyik érdekessége volt, hogy 1967-ben két szembenálló hatalom az USA és a Szovjetunió egymástól függetlenül, de lényegében ugyanolyan tartalmú egyezményt terjesztett be az ENSZ elé. A dokumentumot Moszkvában, Washingtonban és Londonban egy időben írták alá. Az Atomsorompó Egyezményben foglaltak betartásának ellenőrzés a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség feladata. Az ezt követő években a nukleáris fegyverek elterjedését főként kétoldalú, amerikai-szovjet szerződésekkel igyekeztek meggátolni. Ezek sorában az első a SALT I. szerződés volt 1972. májusában. Ezt még ugyanabban az évben követte a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról szóló szerződés volt 1972-ben. A következő nagy ugrás a hét évvel később, 1979-ben megkötött SALT II. szerződés volt.

A SALT I. egyben Richard Nixon és Leonyid Brezsnyev azt vállalták, hogy egyik állam sem telepít rakétaelhárító rakéta rendszert (ABM), kivéve egyet-egyet a saját fővárosa és a saját ballisztikus interkontinentális rakétái kilövőállásainak 150 kilométeres sugarú körzetében, legfeljebb 100-100 kilövőállással és ugyanennyi rakétaelhárító rakétával. A dokumentum arról is rendelkezett, hogy sem az USA, sem pedig a Szovjetunió nem fejleszt ki tengeri, mozgó szárazföldi, világűrbeli vagy légi támaszponttal rendelkező ABM-rendszereket. A SALT II-ben foglalt kétoldalú korlátozási kötelezettségek az interkontinentális ballisztikus rakéták (szárazföldi) indítóállásaira, a tengeralattjáró-fedélzeti ballisztikus rakéták indítóállásaira, a nehézbombázókra és levegő-föld osztályú ballisztikus rakétáikra szorítkoztak. A felek olyan mérvű korlátozásban – adott esetben csökkentésben – egyeztek meg, hogy ezek együttes száma a SALT-II szerződés hatálybalépésétől számított hat hónap után sem az Egyesült Államoknál, sem a Szovjetuniónál nem haladhatja meg a 2400 egységet, 1981. január 1-től pedig a 2250 egységet.

Részleges és teljes tiltás

A kétoldalú egyezményeket megelőzően azonban 1963. augusztus ötödikén született egy másik dokumentum, mégpedig a Részleges Atomcsend Egyezmény (PTBT). A dokumentum azért kapta a részleges jelzőt, mert ugyan megtiltotta a kísérleti atomrobbantásokat a levegőben, a víz alatt és a világűrben, de nem terjedt ki a földalatti robbantásokra. Ugyanakkor a tíz napig tartó tárgyalások végén sem Kína, sem pedig Franciaország nem írta alá azt. Öt évvel később újabb tárgyalások kezdődtek, melyek eredményeként megszületett az Atomsorompó Egyezmény, mely két évvel később 1970-ben lépett hatályba. A szerződés célja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása, egyúttal a békés célú nukleáris energia használatának elősegítése volt. Miközben ezt a dokumentumot szokták az atomfegyverek elterjedése elleni küzdelem legátfogóbb szerződésének tekinteni, regionális biztonságpolitikai megfontolásokból azt nem írta alá India, Izrael, Kuba és Pakisztán sem. A dokumentumot 1996-ban követte az Átfogó Atomcsend Szerződés, ami már korlátlan hatályú tilalmat rendel el a nukleáris robbantások végrehajtására. A szerződést 176 ország írta alá.

Az atomsorompó egyezményt, illetve annak végrehajtását ötévente vizsgálják felül a részes államok. A következő mustrát 2010-ben New Yorkban tartják majd. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az Európai Parlament egy jelentést adott ki, ami hangsúlyozza annak szükségességét, hogy tovább erősítsék a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződés mindhárom pillérét, nevezetesen a fegyverek terjedése elleni küzdelmet, a leszerelést és az atomenergia civil felhasználásával kapcsolatos együttműködést. A testület által jegyzett jelentés azt is leszögezi, hogy komoly aggodalomra ad okot, hogy a tömegpusztító fegyverek egyre könnyebben elérhetőek, s a radioaktív anyagok bűnszervezetek és terroristák kezébe kerülhetnek.AZ EP által jegyzett jelentés arról is szól, hogy az atomsorompó-szerződést aláíró, nukleáris fegyverekkel rendelkező államok vonakodnak attól, hogy nukleáris arzenáljukat csökkentsék vagy felszámolják. AZ EP 2008-ban a szegényített urántartalmú fegyverek elterjedése és használata ellen is felszólalt.