Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyint és Merkelt is meghívták a 70. évfordulóra

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 6. 6:15

Angela Merkel német kancellárt és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt is meghívták Lengyelországba szeptember elsejére, a II. világháború kitörésének 70. évfordulóján tartandó megemlékezésre.A külföldi résztvevők listája még nem végleges.

A megemlékezés a Gdansk melletti Westerplattén lesz, ahol 1939. szeptember elsején hajnali 4 óra 45 perckor a Schleswig-Holstein német cirkáló ágyútüzével megkezdődtek a hadműveletek – legalább is az eddigi ismeretek szerint. Angela Merkel már elfogadta a meghívást. Barack Obama amerikai elnök biztos nem lesz ott, de szívesen látnák Joe Biden alelnököt vagy Hillary Clinton külügyminisztert – mondta egy kormányzati forrás a lengyel hírügynökségnek.

Putyin érkezésével kapcsolatban az elnöki kancellária vezetője azt mondta: reméli, csak alaptalan sajtóhíresztelés, hogy az orosz fél el akar kerülni mindenféle utalást a Szovjetunió szeptember 17-i támadására Lengyelország ellen. A német és szovjet agresszió vitathatatlan tény, amit az orosz fél is többször elismert – mondta.
Lengyel kutatások szerint egyébként a háború első epizódja nem a hajóágyúk eldördülése volt. A történészek azt mondják, hogy öt perccel korábban, hajnali 4.40-kor német repülőgépek bombázni kezdték a mai Lodz vajdaságban lévő Wielun városát, azaz ekkortól számítható a háború kitörése. A városra 380 bombát dobtak le, a halálos áldozatok száma elérhette a kétezret.