Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvátország megkövette a szerbeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 6. 6:10

Stipe Mesic horvát elnök elítélte azokat a bűnöket, amelyeket szerbek ellen követtek el az 1995. augusztusi Vihar hadműveletben: ez vetett véget akkor Horvátország egy része szerb szakadárok általi megszállásának. Hágában tavaly március óta tárgyalják három horvát extábornok, Ante Gotovina, Ivan Cermak és Mladen Markac ügyét.

"Most és itt ismételten és a legcsekélyebb habozás nélkül elítélem mindazokat a bűnöket, amelyeket a honvédő háború alatt követtek el, bárkik voltak is az elkövetők és az áldozatok" – jelentette ki a horvát államfő a Kninben rendezett hivatalos ünnepségen.

Az országos rádió által is közvetített beszédben Mesic hozzátette, hogy a “Vihar" hadműveletben és utána a szerb lakosság ellen elkövetett bűnöket “még határozottabban kell elítélni, mert árnyékot vetnek a horvát védők igazságos és nemes harcára és áldozataira".

A knini középkori erődnél rendezett ceremónián Mesic elnökön kívül – aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka – megjelent Jadranka Kosor kormányfő, Luka Bebic parlamenti elnök és a kormány összes minisztere.

Az 1995. augusztus 4-én indított hadművelet a hónap végére felszámolta a kérészéletű Krajinai Szerb Köztársaságot, amelynek Knin volt a fővárosa, és amelyet a horvát terület mintegy harmadán kiáltottak ki a szerb szakadárok. 150-200 ezer horvátországi szerb menekült akkor Szerbiába és Boszniába, és mintegy 350 civilt, nagyrészt a legidősebbeket és a betegeket, akik ott maradtak, megöltek a horvátok a jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék szerint.

Tavaly március óta tárgyalja a törvényszék három horvát extábornok, Ante Gotovina, Ivan Cermak és Mladen Markac ügyét, részvételüket a Vihar hadművelet idején elkövetett háborús bűncselekményekben.

A Jutarnji List című tekintélyes zágrábi újság kedden azt írta, hogy bár az 1995. augusztus 4-én kezdett Vihar (horvátul Oluja) hadművelet kétségtelenül a felszabadító harc része volt és rendkívül kedvező eredményekkel járt, de szégyent is hozott Horvátországra. A lap szerint azonban “a Tudjman-rezsim (Franjo Tudjman volt Horvátország államfője az Oluja idején) alig várta a szerbek tömeges menekülését. A szerbek menekülése az Oluja miatt egyike a Tudjman-féle politika két legnagyobb bűnének – a másik a horvátok és a bosnyákok háborúja 1992-1994-ben".

Címkékvizsga