Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komoly megszorítások a holland fegyveres erőknél

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. április 11. 11:55

Holland hírügynökségek arról számoltak be, hogy a védelmi miniszter – Hans Hillen – bejelentette a fegyveres erőket érintő megszorítási javaslatokat. A kormánynak 1 milliárd dollárral kellene csökkentenie a védelmi költségvetést, mely jelentősen érintené a személyi állományt, továbbá a különböző fegyvernemek eszközeit is.

 

A részletekről egyelőre annyi tudható, hogy 10 000 fővel csökkentenék a személyi állományt, ez mellett a légierő valószínűleg búcsút inthet 17 darabos AS532 Cougar helikopter-flottájának, de a hadrendben álló F-16-osok sem úsznák meg a döntést, mivel ezek számát harmadával csökkentenék. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy az F-35-ösök beszerzését egyelőre nem érinti a megszorítás.

A repülőgépek mellett a fegyveres erők 82 darabos Leopard 2A6 típusú harckocsi-parkját érintheti legkomolyabban a tervezett költségcsökkentés, mivel a jelen állapot szerint ezeket a harckocsikat kivonnák a hadrendből. A közelmúltban beszerzett, közel 200 darab svéd Stridsfordon 90 típusú harcjárműről egyelőre nem nyilatkoztak.

A külföldi missziók kapcsán Afganisztánról esett szó, két hónappal ezelőtt már bejelentették, hogy az afgán rendőrség kiképzéséből is kiveszik részüket a holland katonák. Az ISAF részeként Hollandia 2006 és 2010 között közel 2000 fővel képviseltette magát Afganisztánban, melynek köszönhetően a 2007-es 7,7 milliárd eurós védelmi költségvetést 2009-re 8,5 milliárd euróra növelték.