Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a Déli Védelmi Rendszerről

Szöveg: Dr. H. P. |  2011. október 16. 6:30

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM), a Csongrád Megyei Önkormányzat Megyei Múzeuma, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszéke, a debreceni Tiszántúli Történész Társaság és a makói József Attila Múzeum szervezésében rendeztek tudományos konferenciát október 11-én, Makón.

A magyar (had)történelem kevésbé ismert szeletét, az 1950-es évek elején Tito Jugoszláviájával szemben kiépített megerődített vonalat, a Déli Védelmi Rendszert (DVR) bemutató a konferenciát dr. Orbán Imre, a megyei közgyűlés oktatási, kulturális és sportbizottságának elnöke, a megyei múzeum tudományos igazgatóhelyettese nyitotta meg.

A hat referendum sorában dr. Jakus János ezredes (Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem) a magyar–jugoszláv viszony megromlásáról és katonai erőviszonyokról tartott előadást. Ezt követően dr. Suba János alezredes (HM HIM) a DVR katonaföldrajzi elhelyezkedéséről; dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka a DVR-re beállított nehéz fegyverrendszerekről szólt.

A szünet után Kőműves József nyugállományú határőr alezredes az ÁVH Határőrség szerepéről beszélt a DVR határmenti övezeteiben és a többrétegű-többmélységű határsávban. Dr. Négyesi Lajos alezredes (HM HIM) a DVR kutatásáról (hadi régészetéről) és – az október 22-én megnyitandó Pákai Erődpark kapcsán – turisztikai hasznosításáról tartott elemzést. Végezetül dr. Ravasz István alezredes (HM HIM) a magyar DVR-rel szemben, az 1950-es években újból használatba vett, 1937-től 1941-ig részben kiépített jugoszláv erődrendszert mutatta be.