Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a hatékonyabb, szervezettebb munka érdekében

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 28. 14:13

Gondolatok, elképzelések felvetésére adott lehetőséget az a háromnapos, állománykategóriánként megtartott katonai konferencia, amelyet Kun Szabó István dandártábornok, az MH Támogató Dandár parancsnoka és Labádi Lóránt mérnök ezredes, a dandár törzsfőnöke tartott a napokban.

A tanácskozás célja az, hogy elősegítse a Magyar Honvédség rendszerének megszilárdítását, hatékonyabb és szervezettebb működését érdemi előterjesztésekkel, felvetésekkel – hangzott el a megnyitón.

A Petőfi Sándor laktanyában megrendezett konferencián a Honvéd Vezérkar főnöke által meghatározott irányelveket és elvárásokat összefoglaló vitaindító előadás után katonai hozzászólások következtek.

Kun Szabó István dandártábornok a tiszti és a tiszthelyettesi rendezvényen tájékoztatta az állományt: a konferencia célja, hogy elősegítse a Magyar Honvédség rendszerének megszilárdítását, hatékonyabb és szervezettebb működését érdemi előterjesztésekkel, felvetésekkel. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a személyes problémák felvetésére a fogadóórákon van lehetőség. Elsőként szólt a magyar honvédség egységes működéséről, a vezetői és beosztott állomány közötti együttműködésről, a közös gondolkodás fejlesztéséről, valamint a célkitűzések eléréséről. A parancsnok kiemelte: a feladatok végrehajtója az, aki mélyebb ismeretekkel rendelkezik a megvalósításról és az akadályozó tényezőkről, ezért a javaslatokat ezen a szinten is meg kell tenni. A tapasztalatokat fel kell dolgozni, elemezni kell, hiszen ebből mindenki tanulhat.

A parancsnok kitért arra is, hogy az értelmetlen és felesleges bürokrácián változtatni kell. Példaként hozta fel a dandáron belüli levelezés megszüntetését, valamint a személyügyi bürokrácia meglétét. Utóbbi kapcsán elmondta, hogy a vezérkarfőnöknek határozott elképzelései között szerepel a személyügyi eljárások leegyszerűsítése. A dandár parancsnoka hangsúlyozta: elsődleges szempont a meglévő anyagi- és humánerőforrások ésszerű felhasználása, valamint a feladatrendszer korszerűsítése mellett a magas szintű végrehajtás.

Kun Szabó István dandártábornok tájékoztatta a tiszti konferencia résztvevőit, hogy a katonák kiképzése az egyik legfontosabb feladat, amit biztosítani kell. A személyi állomány helyzete kapcsán szólt arról, hogy a katonák körében – főként a legénységi állománynál – jellemző a nagy elszegényedés, de most ebben a gazdasági helyzetben kell mindenkinek helytállni. A parancsnokoknak emberségesnek és humánusnak kell lennie a katonáival szemben, de mindig szem előtt kell tartania a képességeket és a lehetőségeket, valamint a szabályzókat.

Labádi Lóránt ezredes a legénységi állománynak tartott előadásában elmondta: megújításra vár a kiképzés, a felkészítés helyzete. Kihangsúlyozta a képzés, képzettségek fejlesztését. Mind a három állomány-kategóriánál központi kérdésként merült fel a pótlékok, illetmények, túlórák jelenlegi helyzete, illetve a várható változással kapcsolatos vélemények. Elhangzott, elgondolkodtató, hogy a mindennapi működést meghatározó feladatok végrehajtását sok esetben több rendelet, szabályzó fogja össze, amelyen jó lenne egyszerűsíteni. A tiszthelyettesi konferencián több kérdés hangzott el a tárca kabinetfőnöke által ismertetett új humánstratégiával kapcsolatban. A legénységi állománynál felmerült a motiváció hiánya, a kategóriákba való mozgás lehetőségének és az elhelyezési körülmények javításának kérdése.

A konferencián felszínre kerültek olyan problémák, gondok, amelyek a katonák mindennapi életét és feladat-végrehajtását befolyásolták. A katonai konferencia célkitűzése, hogy a felsővezetés a végrehajtó állomány bevonásával és javaslataik figyelembe vételével valósítsa meg a Magyar Honvédség korszerűsítését.

(Szöveg és fotó: Gémes Ildikó)