Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Amerikai drón tálib parancsnokokkal végzett Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 28. 13:06

Az egyik legbefolyásosabb pakisztáni tálib vezető, Maulvi Nazir öt parancsnokával végzett október 27-én, csütörtökön egy pilóta nélküli amerikai repülőgép, amelynek lövedéke eltalálta gépkocsijukat Dél-Vazirisztán törzsi területen – közölte Nazir csoportjának egy magas rangú vezetője.

Négy parancsnokot nevezett meg az ötből: Hazrat Omart (Nazir öccsét), Hán Mohammadot (Nazir helyettesét), Mirádzs Vazirt és Asfak Vazirt. A dél-vazirisztáni bázisú Nazir-frakció fő tevékenysége az, hogy a határon át támadásokat indít az Afganisztánban működő, amerikai vezetésű NATO-csapatok ellen.

A kínai Hszinhua hírügynökség azt jelentette a helyi, urdu nyelvű Expressz TV-re hivatkozva, hogy összesen legalább hat tálib harcos halt meg a támadásban, egy pedig megsebesült, valamint hogy két, pilóta nélküli repülő hat rakétát lőtt ki kisteherautójukra Azam Varszak körzetében. Pakisztáni katonai források szerint az amerikai drón négy rakétát lőtt ki a járműre.

Az esti órákban egy hasonló támadást hajtottak végre drónok az északnyugati országrészben, ezúttal Vazirisztán északi felében. A repülőgépről négy rakétát lőttek ki, és négy embert megöltek egy épületben – közölték biztonsági források.

Ugyancsak csütörtökön pokolgép robbant az északnyugati Pesavar város fő élelmiszerpiacán, legkevesebb 11 embert sebesítve meg. Egy rendőrtiszt elmondása szerint a sebesültek közül hárman súlyos állapotban vannak. Pesavar, Haibár-Pahtunhva tartomány székhelye gyakori célpontja a pakisztáni tálibok támadásainak, merényleteinek.

Egy fontos beosztásban lévő tábornok azzal vádolta meg pénteken Pakisztánt: szándékosan hagyja, hogy a lázadók az amerikai katonaságot lőjék a határon keresztül. Curtis Scaparotti, az Afganisztánban bevetett NATO-erők parancsnokhelyettese a washingtoni sajtó előtt kijelentette, hogy „kollaborációnak vagy legalább is szándékos hanyagságnak tűnik" számukra a pakisztániak részéről, hogy a lázadók rakétákkal vagy aknavetőkkel támadhatják a határ túloldalát, miközben ez jól látható a pakisztáni őrhelyekről. A videokonferenciát tartó tábornok közölte, hogy az ilyen támadások száma jelentősen megnőtt az utóbbi hónapokban.

A térségben szolgáló határőr alakulatot helyben toborozzák – emlékeztetett Scaparotti.