Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korábban már megtagadták tőle a vízumot

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 28. 8:30

Az év elején megtagadták a tartózkodási vízumot attól a nigériai férfitől, aki a minap merényletet kísérelt meg egy amerikai utasszállító repülőgép ellen. A The Sunday Times azt írta: Umar Farouk Abdulmutallab – aki korábban egy londoni egyetem tanult – ismét diákvízumért folyamodott, de ezúttal olyan intézményt jelölt meg, amelyet a hatóságok nem ismernek el.

A vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint Abdulmutallab “feltűnt az MI5 (a brit elhárítás) radarernyőjén is", de nem tartották olyan veszélyesnek, hogy megfigyelés alá vonják.

A gazdag bankárcsaládból származó nigériai merénylőjelölt előzőleg az egyik legpatinásabb londoni egyetem, a University College London (UCL) hallgatója volt.

Az egyetem megerősítette, hogy 2005 szeptembere és 2008 júniusa között volt egy ilyen nevű diákja; az illető vegyipari gépészmérnöki diplomát szerzett.

A gyanúsított – az amerikai hatóságok feltételezése szerint – megpróbálta felrobbantani a Delta-Northwest légitársaság egyik Airbus A330-as utasszállító repülőgépét, amely Amszterdamban szállt fel, és Detroitba tartott. Abdulmutallabot – aki a merényletkísérlet során súlyos égési sérüléseket szenvedett – az utasok, valamint a

személyzet tagjai legyűrték, miután észrevették, hogy valamit meggyújtott.

A The Sunday Telegraph – a legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap – forrásai szerint Abdulmutallab Londonban került kapcsolatba az iszlám radikálisabb irányzatával. Miután diplomát szerzett a UCL-en, Londonból valószínűleg Jemenbe utazott, ahol “még inkább radikalizálódott", és állítólag valamilyen kiképzést is kapott, amelynek alapján a hétvégén meghiúsult merényletet megkísérelte – írta a lap.

A The Sunday Telegraph úgy tudja: Abdulmutallab a londoni diplomázással egy időben, tavaly június 16-án kapott amerikai beutazó vízumot, amely 2010 júniusáig volt érvényes. Vízumkérelmében amerikai látogatásának okát azzal indokolta, hogy “vallási ceremónián" kíván részt venni.

A Scotland Yard szakértői a hétvégén átkutatták azt a lakást, amelyben a rendőrségi adatok szerint Abdulmutallab londoni egyetemi tanulmányai idején lakott.

Az alagsori lakás az egyetemtől nem messze, London középnyugati részén, a Regent’s Park közelében van. A városrész a világ egyik legdrágább lakónegyede; abban a házban, amelyben Abdulmutallab is lakott, 1,5-2,5 millió font (450-750 millió forint) közötti árakon kínálnak lakásokat.

A BBC vasárnapi értesülése szerint Abdulmutallab ugyanazt a robbanószert alkalmazta, amellyel az azóta életfogytiglani börtönre ítélt brit merénylőjelölt, Richard Reid 2001 decemberében megpróbált felrobbantani egy Párizsból Amerikába tartó repülőgépet. Reid a cipőjébe rejtette a robbanóanyagot; azóta a repülőtéri biztonsági ellenőrzés része az utasok cipőjének külön átvizsgálása.

A legnagyobb brit repülőterek a hétvégétől megszigorították az Egyesült Államokba induló utasok biztonsági ellenőrzését.

Az első számú brit repülőtér-üzemeltető cég, a BAA légikikötőinek honlapjain azonos tartalmú felhívás olvasható, amely figyelmezteti az Amerikába tartókat, hogy fokozott ellenőrzésre számítsanak, és számoljanak azzal is, hogy “ez időt vesz igénybe". A repülőterek kérik, hogy az utasoknak minél kevesebb kézipoggyászuk legyen.

A British Airways légitársaság, amely naponta több tucatnyi amerikai járatot üzemeltet, külön is felhívta a londoni Heathrow, Gatwick és City repülőterekről az Egyesült Államokba induló utasainak figyelmét arra, hogy az amerikai hatóságokkal egyeztetett döntés alapján csak egyetlen kézicsomagot vihetnek fel a fedélzetre.

 

A BA közölte azt is, hogy az amerikai járatok utasterébe felvitt, becsomagolt tárgyakat – például ajándékokat – a biztonsági ellenőrzés során ezentúl minden esetben ki kell csomagolni. A cég ezért azt javasolja, hogy az ilyen tárgyakat az utasok adják fel a gépek csomagterébe.

Mindez csak az amerikai járatok utasait érinti.

A brit sajtónak több utas arról számolt be, hogy egyes légitársaságok Amerikába tartó járatain nem működik a fedélzeti szórakoztatórendszer. Ennek része ugyanis az a térképes grafika, amely folyamatosan mutatja, hogy a repülőgép éppen hol jár, és a hatóságok valószínűleg attól tartanak, hogy ez is segítheti az esetleges merénylőket.