Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Netanjahu Mubarakkal tárgyal

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 28. 8:46

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő bejelentette: kedden Kairóban Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyal. “Úgy vélem, érdekünkben áll a békefolyamat többféle módon való előmozdítása” – jelentette ki a miniszterelnök a kormányülés előtt újságíróknak.

Netanjahu közölte: ő kérte a találkozót Mubarakkal, miután Omar Szuleimán, az egyiptomi hírszerzés főnöke a héten Izraelben tárgyalt.

Szuleimán tábornok közvetítőként Gilad Salit izraeli katona és ezer palesztin fogoly esetleges cseréjéről tárgyalt izraeli látogatásán.

“Folytatni szándékozom ezt a fontos párbeszédet" – jelentette ki Netanjahu.
Németország mellett Egyiptom közvetít a Hamász iszlamista palesztin szervezet és Izrael közötti fogolycserében.

Netanjahu vasárnap közölte: még nincs megállapodás a Hamásszal Gilad Salit szabadon bocsátásáról, és “nem teljesen biztos abban, hogy lesz-e egyáltalán ilyen megállapodás".

Az izraeli kormány a múlt héten beleegyezett, hogy több száz palesztin foglyot szabadon elengedjenek Salitért cserébe, de ellenzi, hogy olyanok, akiket izraeliek ellen elkövetett különösen kegyetlen terrorcselekmények miatt ítéltek el, visszatérjenek Ciszjordániába. A Hamász ezt a feltételt elutasította, és a megállapodás akadályozásával vádolta Izraelt.