Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korábban vonulnak ki az ausztrál katonák Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 18. 8:11

Ausztrália a tervezettnél egy évvel korábban vonja ki katonáinak többségét Afganisztánból, tekintettel arra, hogy missziójuk nagy részét már teljesítették – derült ki Julia Gillard ausztrál miniszterelnök április 17-ei, keddi közleményéből.

A kormányfő a kivonulás felgyorsítását indokló tényezők között említette az afgán biztonsági helyzet javulását, továbbá Oszama bin Laden és számos más magas rangú al-Kaida-vezető halálát. Gillard a canberrai Ausztrál Stratégiai Politikai Intézetben mondott beszédében leszögezte: várhatóan 2013 végéig a legtöbb ausztrál katona hazatér. A misszió korábbi befejezésére egyébként már tavaly novemberben is tett utalásokat a kormányfő. Az Egyesült Államok 2014 végéig tervezi csapatai kivonását.

Az egyik ellenzéki képviselő úgy véli, hogy a miniszterelnök célja a bejelentéssel az afgán háborúba belefáradt választók szavazatainak elnyerése a szövetségi választásokon.

Ausztrália 1500 katonát állomásoztat Afganisztánban, így a legnagyobb kontingenssel rendelkezik a NATO-n kívüli országok között. Az ausztrál katonák a közép-afganisztáni Uruzgán tartományban tevékenykednek, elsődleges feladatuk a helyi biztonsági erők kiképzése.

Gillard reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Hamid Karzai afgán elnök a következő pár hónapban bejelenti: megkezdődhet a biztonsági feladatok átadása az uruzgáni és más térségbeli rendfenntartóknak. Hozzátette, hogy a 12-18 hónapig tartó folyamat lezárultával hazaindulhat az ausztrál katonák többsége.