Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórházba szállították Demjanjukot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 19. 6:39

A müncheni tartományi bíróságról kedden szívbántalmak miatt kórházba szállították a náci háborús bűncselekményekkel vádolt John Demjanjukot. A 90 éves, ukrán származású Demjanjuk ellen az a vád, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri (Lengyelország) náci haláltábor őreként legkevesebb 27.900 zsidó fogoly megölésében segédkezett.

Pere november végén kezdődött a müncheni tartományi bíróságon.
A keddi tárgyaláson egy amerikai szakértőt hallgattak volna meg, a meghallgatást azonban elhalasztották.

Az orvosok közlése szerint a rosszullét oka keringési zavar, illetve szívinfarktus lehet, mindennek ellenére Demjanjuk állapota nem utal súlyosabb, akut problémára. A vádlott az eddigi tárgyalásokon kerekesszékben volt jelen, ám egyetlen alkalommal sem szólalt meg.

Az ügyészség fő bizonyítéka a perben az 1393. sorszámot viselő SS szolgálati igazolvány, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át.

Demjanjuk hadifogoly szovjet katonából lett az SS-nek alárendelt egyik ukrán egység tagja, ellene nincsenek közvetlen, élő tanúk. Õ maga tagadja bűnösségét, azt állítva, hogy hadifogolyként 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze nincs a holokauszthoz.

Demjanjuk az első helyen áll a Simon Wiesenthal Központ által legutóbb közzétett, a még életben lévő náci háborús bűnösök nevét tartalmazó listán.
Ha bűnössége beigazolódik, akár 15 évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetik.