Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsítették a Charles de Gaulle-t

Szöveg: Háború Művészete |  2008. december 12. 8:52

A francia Charles de Gaulle nukleáris meghajtású repülőgép-hordozón (CVN) befejeződtek a 15 hónapja tartó karbantartási munkálatok, melyek összesen fél milliárd dollár kiadást eredményeztek.

Minden nukleáris meghajtású repülőgép-hordozón bizonyos időszakonként kötelező jelleggel el kell végezni a reaktorok ellenőrzését és javítását. A franciák repülőgép-hordozóját 11 éven keresztül (1988-99) építették, hadrendbe pedig csak 2000 második felében állították. Ezt követően azonban folyamatos problémák adódtak a hajóval, melyeket a mostani nagyjavítás során igyekeztek kijavítani.

Mindezek ellenére, akár évekbe is beletelhet, amíg a most befejezett munkálatok hatékonysága beigazolódik.

A statisztikai adatok is azt mutatják, hogy igen nagyszabású munkát végeztek a szakemberek, hiszen közel 1700 munkás dolgozott a hajón, ami a felújítás során új festést is kapott. Több mint 80 kilométernyi elektromos kábelt helyeztek el, továbbá a mechanikus és elektronikai rendszereket is korszerűsítették. A műhold alapú kommunikációs eszközök, és az Internet hozzáférés minőségének javítása is kiemelt hangsúlyt kapott. A francia flotta büszkesége jövőre állhat újra szolgálatba.