Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Korszerűsítik a belga haditengerészet fregattjait

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 9. 10:41

A belga haditengerészet szerződést írt alá a Thales Nederland céggel Seastar és Gatekeeper szenzorok beszerzéséről, melyekkel az ország két darab M-osztályú fregattját fogják felszerelni. A hajók modernizálása 2011 és 2013 között valósulhat meg az M-osztályú fregattok korszerűsítési programjának keretein belül.

A Seastar és a Gatekeeper szenzorok segítségével a belga fregattok képessé válnak kisebb célpontok beazonosítására is, de a drogcsempészek és kalóztámadások ellen is fontos szerephez juthatnak a hajók már jól bevált SMART-S és STIR radarrendszerei mellett.

A belga fregattok modernizálásáról szóló most aláírt szerződést opciós lehetőségként foglalta magába a Thales és a holland királyi haditengerészet által 2008-ban megkötött kontraktus, melyben szintén két darab holland M-osztályú fregatt Seastar és a Gatekeeper szenzorokkal történő felszereléséről állapodtak meg. A korábbi szerződésben foglalt opciós lehetőségre a belga és a holland királyi haditengerészet közötti jól működő kooperáció miatt kerülhetett sor.