Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kosovska Mitrovica: a NATO kemény választ ígér

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 17. 20:27

Az Európai Unió szerint a hétfői mitrovicai zavargások nem befolyásolják az EULEX misszió koszovói telepítését, a NATO pedig kemény választ helyezett kilátásba bármilyen erőszakos cselekményre.

Az észak-koszovói Kosovska Mitrovicában hétfőn súlyos összetűzés volt az ENSZ rendőri missziója és helyi szerb lakosok között, számos sebesülttel. Ez volt az eddigi legjelentősebb erőszakcselemény Koszovó egy hónappal ezelőtti függetlenségi nyilatkozata óta.

A Ljubljanában tartózkodó Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője határozott nemmel válaszolt arra a az újságírói kérdésre, vajon a hétfőn kirobbant erőszak nem hátráltatja-e az unió koszovói rendőri-igazságügyi misszióját.

Előzőleg egy brüsszeli EU-illetékes azt mondta, hogy a mintegy kétezer fősre tervezett EULEX-ben részt vevők zömét eredetileg is csak hónapok múlva tervezték volna a helyszínre küldeni – nem sokkal azt megelőzően, hogy az uniós misszió bekapcsolódik a Koszovó feletti ellenőrzésbe. Ezt jelenleg az UNMIK nevű ENSZ-misszió látja el. Az uniós illetékes szerint ez körülbelül június táján várható, de a Koszovó feletti felügyelet átfogó kérdéséről folyamatos tárgyalások vannak az EU és az ENSZ között.

Az említett forrás hangsúlyozta, hogy az EULEX – miként azt korábban is leszögezték Brüsszelben – Koszovó egész területén szándékozik majd tevékenykedni. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben megérkezett Koszovóba az EULEX mintegy húszfős vezetősége. Egyelőre csupán ezzel a létszámmal egészült ki a már korábban oda vezényelt, 120 fős előkészítő csoport.

“Nagyon remélem, hogy a nyugalom helyreállítható" – mondta a hétfőn történtek nyomán Solana. Õ is hangsúlyozta, hogy az EULEX telepítését illetően a tervezett menetrendhez tartják magukat.