Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó: egy újabb fontos lépés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. február 2. 7:08

Az Európai Unió rendészeti-igazságügyi missziója (EULEX) vasárnap a koszovói-szerb határon átvette két vámellenőrző pont működtetését – közölte a misszió szóvivője.

“Mától megkezdtük az 1. és 31. kapuhoz érkező kereskedelmi áruk regisztrálását" – jelentette be Karin Limdal. Ez az a két kapu, amelyet egy évvel ezelőtt felbőszült szerbek lángba borítottak, miután a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány kikiáltotta függetlenségét.

A szóvivő nyomatékosította, hogy csupán a Koszovóba bevitt áruk regisztrálásáról van szó, a kapukon belépő személyeknek nem kell vámot fizetniük. “Erről nem az EULEX tiszte dönteni. Ez politikai kérdés, amelyet később fognak megvitatni" – tette hozzá.

Az EULEX, mely tavaly decemberben kezdte meg működését Koszovóban, 1900 főből áll, rendőrök mellett vámszakemberekből, bírákból és ügyészekből.

Marko Jaksic koszovói szerb nacionalista vezető “elfogadhatatlannak és provokatívnak" minősítette az EULEX intézkedését. “Ez a koszovói állam kialakítását és megszilárdítását célozza" – mondta Jaksic. “Azt várjuk a mi államunktól, Szerbiától, hogy nagyon erélyesen lépjen fel".

Belgrád és a mintegy 120 ezer főnyi koszovói szerb kisebbség változatlanul Szerbia részének tekinti Koszovót, és nem hajlandó semmilyen alkura a függetlenségét kikiáltott Pristinával.

A koszovói kormány, melynek nincs befolyása a tartomány Szerbiával határos északi körzeteire, azt állítja, hogy több millió eurós vesztesége van az északi irányból becsempészett áruk miatt.