Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban megerősítve várja a KFOR a szerbiai választásokat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 28. 20:29

Április 30-ig, hétfőig megérkeznek Koszovóba azok az utolsó csapatok is, amelyekkel megerősítik a NATO vezette nemzetközi békefenntartó erőt (KFOR) a közelgő szerbiai választások kapcsán kiéleződött helyzet miatt – közölte pénteken Uwe Nowitzki KFOR-szóvivő.

Nowitzki a Kosovska Mitrovica-i Kontakt Plus rádiónak elmondta, hogy Koszovóba várnak 150 osztrák katonát, ahova pénteken már megérkezett 70 német katona, korábban pedig további 250.

Norbert Darabos osztrák védelmi miniszter az APA hírügynökségnek elmondta, hogy a műveleti tartalék erő (ORF) kötelékébe tartozó osztrák katonák legalább négy hétig maradnak Koszovóban.

Nowitzki a rádiónak azt is elmondta, hogy várakozása szerint hétfőn lezárul a koszovói ORF második zászlóalja személyi állományának feltöltése.

A szóvivő nem beszélt arról, hogy a KFOR milyen műveleti tervvel készül a május 6-i szerbiai választásokra (amelyeken koszovói szerbek is részt vennének).

Arról, hogy a tartalék erőket mikor és hova vezénylik, Erhard Drews KFOR-parancsnok dönt majd, akinek kérésére döntött a NATO a KFOR összesen 700 fős megerősítéséről.

A jelenleg német parancsnokság alatt álló, 6200 fős nemzetközi koszovói haderőben, a KFOR-ban mintegy 1300 német teljesít szolgálatot, Olaszország 1000 fővel a második legnagyobb csapatkiállító, a harmadik helyen áll 800-as létszámmal az Egyesült Államok.

Összesen 29 ország, köztük Magyarország vesz részt a NATO-vezetésű békefenntartó műveletben.

A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban jelentette be egyoldalú elszakadását Szerbiától, a nemzetközi közösség egy része – közel 90 ország – ezt elismerte. Ám az Európai Uniónak nem minden tagállama, valamint Belgrád és Moszkva sem ismeri el Koszovó függetlenségét.