Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovói cserelövészet amerikaiakkal

Szöveg: Kátai Róbert szds |  2010. május 21. 6:02

Csere- és kvalifikációs lövészetet hajtottak végre az MH KFOR Kontingens műveleti századának katonái amerikai kollégáikkal a Keleti Többnemzeti Harci Kötelék (MNBG- S) felelősségi területén található Camp Bondsteel lőterén. A végrehajtott lövészet szorosan illeszkedik a több lépcsőfokból álló közös kiképzés menetrendjébe.

A műveleti század állománya a közös kiképzési program keretében eddig már végrehajtott közös járőrözést, helikopteres tréninget, valamint megismerte a harctéri elsősegélynyújtás szabályait az amerikai haderő katonáival.
A mostani kiképzési foglalkozás lényege az volt, hogy a két nemzet katonái megismerjék és megtanulják készség szinten kezelni egymás rendszeresített gyalogsági fegyvereit. A magyar századtól két szakasz indult útnak május 14-én, hogy elméleti és gyakorlati foglalkozásokon ismerkedjen meg az amerikai M-16-os gépkarabély és M-9 Beretta pisztoly kezelésével.

Camp Bondsteelben már régi ismerősként köszöntötték egymást az amerikai és magyar katonák. A reggelit követően kezdődtek a foglalkozások, amelyeken amerikai részről az M-16-os gépkarabély és az M-9 Beretta pisztoly, magyar részről pedig az AK-63D gépkarabély működésével ismerkedtek meg elsőként a résztvevők. Ezt követte a részleges szét- és összeszerelés, majd a fegyverek kezelésének pontos elsajátítása után sor kerülhetett az éleslövészet végrehajtása.
Az amerikai katonák kifejezetten élvezték a Kalasnyikovval végrehajtott lövészetet, többször hangsúlyozták, hogy igazán „erőteljes" fegyver, amelynek a kezelése sokkal nagyobb odafigyelést és fizikai felkészültséget kíván.

1595902234
 

A magyar résztvevők dicsérték az amerikai karabély könnyű kezelhetőségét, valamint a célzást megkönnyítő kiegészítőt, az ún. „red dot"-ot, amely apró piros ponttal mutatja, hogy éppen mit céloz a lövész.
Az éleslövészet egyben kvalifikáció is volt, a résztvevők mindegyike végzettséget igazoló bizonyítványt kapott.
A mostani lövészet után is folytatódik az áprilisban elindult közös kiképzési program. Júniusban közelharc és nem halálos fegyverek alkalmazása, illetve C-IED (fel nem robbant aknák, robbanóeszközökkel kapcsolatos rendszabályok) tanfolyam kerül levezetésre a két nemzet katonáinak részvételével.

1595902234
1595902234