Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közel volt az összeütközéshez egy brit Tornado és két svéd Gripen

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. július 7. 10:43

A brit királyi légierő egyik Tornado repülőgépe veszélyes, mindössze 200 méteres távolságban repült el két svéd vadászgép mellett egy skót légibázis közelében. Az eseményre (melyet a közelmúltban hoztak nyilvánosságra) tavaly októberben, süllyedés közben, felhőben került sor, mikor is a Tornado GR4-es a Lossiemouth légibázisra tartott leszállni. Bár egyik gépnek sem kellett elkerülő manőverbe kezdenie, a szakértők szerint pusztán a szerencsén múlott, hogy nem ütköztek össze.

A civil légügyi hatóság jelentése szerint a Lossiemouth légibázis közelében bonyolult időjárási viszonyok uralkodtak, a Tornado pedig, mivel fogytán volt az üzemanyagnak, leszállási elsőbbséget kért a toronytól. Süllyedés közben éppen kiértek egy felhőből, mikor is azt látták, hogy egy svéd Gripen fordul el mellettük balról jobbra, körülbelül 200 méteres távolságban, azonos magasságon. Miután a felhőalap alá süllyedtek, újból meglátták a Gripent, egy másik géppel kötelékben repülve, melyet korábban nem vettek észre.

A lossiemouth-i közelkörzet irányítója képtelen volt megbirkózni az egyre romló időjárás hatásával, így a Gripenek például szándékuk ellenére többször is keresztezték a repülőtér tengelyét és a Tornado siklópályáját. A svédek – bár nem tagjai az Észak-atlanti Szövetségnek – részt vesznek NATO gyakorlatokon, ebben az esetben a Gripenek például a Joint Warrior hadgyakorlaton képviselték hazájukat.