Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkagép alatt robbant a gránát

Szöveg: Szűcs László |  2011. július 7. 9:39

A 26. héten, azaz június 27. és július 3. között 62 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 27 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek. Sulykovszki Róbert zászlós, az alakulat felderítő tűzszerésze a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1316 bejelentést kaptak.

Budapestre, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre kellett kivonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek június 29-én. A légikikötőben zajló felújítási munkálatok során ugyanis világháborús robbanószerkezetet találtak a 1-es számú kifutópálya közelében. Az 50 kilogrammos magyar bombát a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a helyszínről elszállította és a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Június 30-án Hajdúhadházon, a Pallagh utcában akadt dolguk a tűzszerészeknek. Csatornázás közben két darab, 85 milliméteres, szovjet gyártmányú repeszlőszer került elő a földből. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezeteket a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

Kevésen múlott, hogy nem történt komoly tragédia egy világháborús robbanószerkezet miatt. Június 30-án Sárszentágota és Sárkeresztúr között, a magasfeszültségű elektromos vezeték alatt dolgozott az a berendezés, amely az ilyen helyeken, az előírásoknak megfelelően írtja ki a növényzetet. Munka közben azonban robbanás történt a gép alatt. A helyszínre érkező, Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a munkagép kezelője valószínűleg kiszabadított a földből egy világháborús robbanószerkezetet, amely felrobbant. A maradványok alapján valószínűsíthető, hogy egy szovjet gyártmányú, 76 milliméteres repeszgránát robbant fel. Szerencsére nem történt személyi sérülés. A terület átvizsgálása során más robbanószerkezetet nem találtak a tűzszerészek.

Egy német gyártmányú, kézi páncélelhárító eszközt találtak július 1-jén Körmenden a Stratmann László út felújítása közben. A robbanószerkezet a városi színház közvetlen közelében került elő a földből. A második világháborús szerkezetet a Kiss Henrik törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.