Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Váltógazdaság

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. július 7. 11:44

Az elmúlt hetekben és az elkövetkezendő jó pár hónapban – ki lehetne (lehetett volna) függeszteni az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj kapujára „A zászlóalj házon kívül.” feliratú táblát, mert csak elvétve találhattunk, találhatunk katonákat ebben az időszakban a szolnoki bázison.

1595921435
Az ok roppant kézenfekvő, tudjuk meg a táborfalvi gyakorlótéren dr. Ruszin Romulusz ezredestől, a zászlóalj parancsnokától: missziókba készülnek. Sőt, néhány más feladat is „viszi" az embereket és az energiát – derül ki későbbi szavaiból. A teljesség igénye nélkül: a zászlóalj adja az afganisztáni PRT (Provincial Reconstucton Team – Tartományi Újjáépítési Csoport), valamint a koszovói KFOR (Kosovo Force) soros váltása katonáinak zömét. Koszovóban mintegy kétszáz, Afganisztánban pedig kétszáznyolcvan katonájuk kezdi meg hathónapos szolgálatát. (A kiutazók zömét adó 25/88 mellett, egyéni és speciális beosztásokba, a honvédség huszonöt másik alakulatától is érkeztek katonák.)

A két misszió felkészítésével egy időben más irányú kiképzést is folytattak: többek között ekkor zajlott a zászlóaljhoz újonnan érkezett tisztek, zászlósok, tiszthelyettesek és szerződéses katonák szakalapozó felkészítése, illetve részt vettek az MH 86. Szolnok Helikopterbázis helikoptervezetői túlélő-kiképzésében is.

Ruszin ezredes ennek megfelelően szintén hármas „szerepkört" tölt be: egyrészt ő a PRT kijelölt parancsnoka, a KFOR-felkészítés vezetője, s végül, de nem utolsósorban a „Könnyű Vegyes" parancsnoka.
Látogatásunk idején a PRT-, illetve a KFOR-váltás zárógyakorlataira készültek. Az egyéni, majd szakfelkészítéseket követően a teljes PRT-kontingens kitelepült Táborfalvára, hogy a felkészítés negyedik, záró ütemét már közösen hajtsák végre. A kiképzőbázison Ruszin ezredesék felépítették (berendezték) a Pol-e Khomri-i magyar tábor szinte tökéletes mását annak érdekében, hogy a katonák már itthon megismerjék azt, így a műveleti területre történő megérkezés után akár csukott szemmel is eligazodjanak állomáshelyükön.

(A cikket a Magyar Honvéd magazin július 8-án megjelenő számában olvashatják el!)