Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Honvéd 2011. július

2011. július 7. 12:42

Az első halott szobra

Úgy tartják, az első világháború utolsó halottja egy amerikai katona, Henry Gunther volt; őt egyetlen perccel az 1918. november 11-én 11 órakor életbe lépett fegyverszünet előtt érte halálos lövés. Bár portréja rákerült a Baltimore-ban található sírjára, nincs tudomásunk arról, hogy arcvonásait bárhol is emlékmű őrizné. Nem úgy, mint a háború első katonaáldozatáét, aki a hagyomány szerint egy magyar közlegény, Kovács Pál volt. A fél év után visszatérő „Kőbe vésve, bronzba öntve" című rovatunkban e műalkotás történetéről szólunk.

Nagyvilág

Olimpiai béke

Amellett, hogy olimpiai és világbajnok, Magyarország köztársasági elnökének több mint 25 év sportdiplomáciai tapasztalata van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként. Dr. Schmitt Pál emellett – a legfőbb közjogi méltóságként, a magyar alkotmány értelmében – a Magyar Honvédség főparancsnoka. Éppen ezért nem is választhatott volna szívéhez közelebb álló témát, mint az olimpiai fegyvernyugvás, amikor június 3-án Rómában, a NATO Védelmi Akadémián (NDC) előadást tartott az intézmény szenior tanfolyamának résztvevői számára.

Közös jelen, közös jövendő!

„A magyarság jövőjét nem a múltja dönti el, hanem az, hogy itt és most mit teszünk meg egymásért" – hangsúlyozta dr. Hende Csaba az 1000 éves határnál, a kontumáci hősi emlékműnél megtartott ünnepségen.
A honvédelmi miniszter a hit és lélek erejével és magyar hőseink emlékezetére mondott imával vett részt zarándokúton, a csíksomlyói búcsún, Erdélyben.

Keresztúton

Ötvenharmadik alkalommal került sor a lourdes-i nemzetközi katonai zarándoklatra, amelyen magyar katonák szervezett formában a HM Tábori Lelkészi Szolgálat katolikus szolgálati ágának megalakulása – 1994 – óta vesznek részt a zarándoklaton.
Az idei programon kilencven honfitársunk vett részt; a csoport tagja volt dr. Simicskó István is. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elismeréssel szólt a Tatán szolgáló Kerekesné Fuli Anikó főtörzsőrmesterről, aki alkotásával megnyerte e zarándoklat emblémájára kiírt pályázatot.

Bűn és bűnhődés

A srebrenicai mészáros, Ratko Mladić pályafutása is jó példa a nemzetközi, illetve az országban érvényes joggal szöges ellentétben álló cselekedetekre. A Balkánon 1991-től majdnem tíz éven át dúló háborúk kétes hírű főszereplői között nem ő az egyetlen, akinek vér tapad a kezéhez, és nem ő az egyedüli, aki természetesen ártatlannak vallja magát.

Haderő

Műhelymunka

A szervezeti, vezetési rendszer átalakítása, a kiképzési rendszer felülvizsgálata, valamint a gazdálkodás és a missziók logisztikai támogatásának megújítása: Kovács József vezérőrnagy – a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka – többek között ezeket a területeket emelte ki elmúlt évi feladataikról és a jövő terveiről magazinunknak adott interjújában.

Hadak útján

Európa védelmében

A középkori magyar hadtörténet legdicsőségesebb epizódja. Egyetlen mondatban ekképp foglalható össze a Hunyadi János, capestranói (Kapisztrán) Szent János és Szilágyi Mihály vezette keresztény sereg 1456. július 22-én – 555 éve – Nándorfehérvárnál aratott győzelme a hódításra induló oszmán törökök felett.

Seregszemle

Kórház a harctér szélén

Ha nem is kórház, de mobil ellátóhely. Fehér köpenyes orvosok és ápolók helyett pedig német, cseh, holland, francia és magyar katonaorvosok, illetve katonaápolók tettek meg minden tőlük telhetőt a sérültek, a sebesültek legmagasabb szintű ellátásáért. Ha fellapozzák magazinunkat, elolvashatják, mi is történt a Magyarországon megrendezett „Vigorous Warrior 2011" elnevezésű, többnemzeti egészségügyi bemutatón.

Váltógazdaság

Mostanság ki lehet függeszteni az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj kapujára „A zászlóalj házon kívül." feliratú táblát. Az ok roppant kézenfekvő: az alakulat katonái adják az afganisztáni Tartományi Újjáépítési Csoport, valamint a koszovói KFOR soros váltásának zömét. Írásunk tanúsága szerint pedig éppenséggel a táborfalvi gyakorlótéren készültek missziójukra.

Páratlan páros

Bosco arisztokratikus, időnként makacs, falkavezéri ambíciókat dédelget magában, imád fürdeni és nem utolsósorban kétszeres afganisztáni veterán. Csakúgy, mint „gazdája" – jobban mondva vezetője –, Giber Tamás őrmester. Mit tesz isten, mindketten az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred speciális tűzszerészszázadában szolgálnak.

Júniusban történt

Egy kis ízelítő e havi „hírözönünkből".
Speciális feladatokat is teljesítettek azok a honvédtiszt-jelöltek, akik a hajdúhadházi kiképzőbázisán hajtották végre zárógyakorlatukat. A Zrínyi-egyetem hallgatói egyebek mellett  konvoj elleni támadás elhárítását gyakorolták.

Haditechnika

Hogy minden kéznél legyen

A katonák felszerelése, fegyverzete folyamatosan fejlődik, változik. Ez például a harckocsik vagy a kommunikációs eszközök esetén látványos, az egyéni málharendszerek esetében viszont sokkal kevésbé feltűnő – pedig legalább annyira fontos. Olvassák el cikkünket, és ismerkedjenek meg egy magyar málhamellény-tervező, Lebák József törzsőrmester produktumaival is.

Hátország

A múzeum éjszakája

Szent Iván napjának éjjelén, Buda várában, a Kapisztrán téren több évszázadot felölelő hadimúzeumi kavalkád várta a kíváncsiskodókat. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum immár nyolcadik alkalommal vett részt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton..
A helyszínen ott volt a Zrínyi Média is, hogy a közelharc-bemutatók kivetítős élő közvetítésével, repülőgép-szimulátoraival, zenekari színpadával, könyvkínálatának felvonultatásával tegye még emlékezetesebbé a programot.

Égi ajándék

Ez volt a negyedik ejtőernyős ugrása. Azért találta ki saját magának ajándékképpen, mert mióta nyugdíjba vonult, természetgyógyászként tevékenykedik, és kíváncsi volt, hogy milyen élettani hatással van a nyolcvanéves szervezetre az ilyesmi. Gotthard József nyugállományú alezredes, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesületének tagja  a problémamentes ugrás után mosolyogva kijelentette: ő ezt bizony „minden öregembernek csak ajánlani tudja."

Kinccsé váló könyvek…

A Zrínyi Média ezúttal a csíksomlyói búcsúra zarándokvonatával küldte el könyvadományait az erdélyi önkormányzatoknak, iskoláknak, egyházaknak és civil szervezeteknek.

Ismét gyászol a Magyar Honvédség

Dr. Borbély Csaba – az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ orvosa – február óta az MH Tartományi Újjáépítési Csoport tizedik váltásának egészségügyi tisztjeként teljesített szolgálatot Afganisztánban A 44 éves szerződéses százados június 10-én, magyar idő szerint a reggeli órákban lett rosszul. Életét a gyors, szakszerű orvosi beavatkozás ellenére sem sikerült megmenteni.

Kiskunfélegyháza

Sivatagi hadosztály – így emlegették egykor az 5. hadsereg „berkeiben" a kiskunfélegyházai magasabbegységet. A 7. gépesített lövészhadosztályt a RUBIN feladat során számolták fel, utolsó parancsnoka Orbán Károly vezérőrnagy volt. A Bem József laktanyában ezt követően egymást váltogatták a különböző katonai alakulatok; az utolsót, a MH 5. Kiskun Elektronikai Harcezredből lett századot, 2001 tavaszán költöztették Egerbe.

Idegen földben

Az első és a második világháborúban meghalt magyar katonák száma nagyjából ismert, sokuk végső nyughelyéről ugyanakkor keveset vagy éppen semmit sem tudunk. Ezen a helyzeten igyekszik változtatni a tavaly októberben felállt HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal. A szervezet munkatársai (folytatva a korábban a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban dolgozó elődök tevékenységét) szemleútjaik során folyamatosan kutatják a háborúk magyar katonaáldozatainak sírjait, hazánkban és külföldön egyaránt.

Nagyapáik végső nyughelye

A böhönyei temető kétezer-hetvenegy, a második világháború magyarországi harcaiban elesett német katona végső nyughelye. A sírkertben, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (Volksbund) szervezésében nemrég német tartalékos katonák és magyar segítőik végeztek karbantartó, felújító munkálatokat.   

Családias légkörben

Az egykor számos világverő versenyzőt felvonultató Budapesti Honvéd Sportegyesület úszószakosztályánál napjainkban inkább az utánpótlás-nevelésre helyezik a hangsúlyt, nem is minden eredmény nélkül, hiszen tehetségek egész sora készül a nagy elődök, Tumpek, Nyéki, Hargitay vagy Szabó József nyomdokaiba lépni.

Forgószárnyalás

A honvédség harci és szállítóhelikopter-pilótáinak és műszaki segítőiknek mindennapjairól, helytállásukról tanúskodnak kolléganőnk, Dévényi Veronika fotóriporter képei, melyeket Budapesten, a Stefánia Galériában megnyílt, Forgószárnyalás című kiállításon ismerhetett meg a nagyérdemű.  

Tradíció

Képzelt riport

A kétezer-tizenegyedik esztendő tavasza: a koronaőrzés nemes szolgálatának „katonatörténete" hatvanhat év múltán, május vége óta folytatódik. Ekként:
„Néznek, néznek, s érzem, majdhogynem szoborembernek néznek. Így van ez jól, moccannunk sem igen lehet. Magunktól. Csak a koreográfia szerint…
Hanem a Tibi! Édesapja a kupolába jött díszelgését megnézni. Villanásnyi vagány mosoly az öregnek. Büszkeségtől alágördülő könnycsepp az ifjúnak.
A szabályzat nem szól az érzelmekről…"

Hadikrónika – július

Ismerik önök Ernest Hemingway, a 20. század kiemelkedő amerikai írója, haditudósító és katona életét, halálának okát?
Minderről néhány részletet megtudhatnak összeállításunkból.
És azt tudják-e, hogy hol vívták azt a nevezetes csatát, amelyben nyoma veszett Petőfi Sándornak?
Nos, ha igen, küldjék el választ a [email protected] e-mail címre, ha helyes megfejtésükért szeretnék megnyerni a Zrínyi Kiadó egyik kötetét, a Peter R. March által összeállított „A repülés története" című könyvet.