Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közigazgatásból a honvédelem berkeibe

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. március 24. 21:08

„Olyan képzésben vesznek részt, amelynek köszönhetően betekintést nyernek egy honvéd életébe és feladataiba, a mai napon pedig önmaguk is megtapasztalhatják, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni a Magyar Honvédségben” – mondta a kormányzati igazgatási tisztviselők honvédelmi alapkiképzésén Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke, március 24-én, Csobánkán.

Hazánk védelmi erejének növelése érdekében az önként jelentkező, közigazgatásban dolgozó tisztviselők honvédelmi felkészítésben vehetnek részt. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség különleges képzési programjának célja, hogy a közigazgatásban dolgozók megismerjék a honvédelmi alapismereteket, ezáltal a jövőben magasabb szinten tudjanak együttműködni a katonákkal.

A csobánkai gyakorlótéren hetven önkéntes sorakozott fel, hogy teljesítsék a 2500 méter hosszú, tizenegy akadályból álló versenypályát. A felkészítésük utolsó fázisában a hangsúly az összehangolt csapatmunkán volt, ami kulcsszerepet játszott az akadályok minél gyorsabb és hiba nélküli leküzdésében.

„A mai alkalommal komplex feladatokat kell végrehajtaniuk, ez a két és fél kilométer tele lesz kihívásokkal, ahol megtapasztalják, hogy milyen érzés csapatban legyőzni önmagukat” – fogalmazott köszöntőjében Antal László dandártábornok.

20240324_Harci_Osveny_kikepzes_SZK_03 copy

Az Adaptív Védelem elnevezésű program hétvégi gyakorlatát teljesítők között volt dr. Panyi Miklós, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, miniszterhelyettes is.

„Fontosnak tartottam, hogy a programban magam is részt vegyek, hiszen én már ahhoz a generációhoz tartozom, akiknek nem volt kötelező sorkatonai szolgálatot vállalnia, így nem tudtam elsajátítani a honvédelmi alapismereteket. Örülök, hogy erre most lehetőségem van, és annak is, hogy sikeresnek mutatkozik a program” – összegezte a képzés fontosságát az államtitkár.

Az akadálypálya teljesítéséhez jó erőnlét szükséges, hiszen az Olympus-akadály, a palánk vagy a keretakadályok embert próbáló kihívást jelentenek. Így két korábbi felkészítési alkalommal is az erősítés jutott főszerephez, melyet az MH Sportszázad olimpiai bajnok birkózója, Lőrincz Tamás százados tartott. A százados kérdésünkre elmondta, ezen a hétvégén, a harmadik gyakorlati foglalkozáson az erőnlét mellett valóban fontos volt a csapatmunka is, mivel néhány akadályon csapatszinten, tűzcsoportban kellett sikeresen túljutniuk a résztvevőknek.

Az önkéntesek küzdöttek és helytálltak, a csobánkai nap kihívásait maguk mögött tudva teljesítették honvédelmi felkészítésük nagyrészét.