Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös emlékezés a hősökre

Szöveg: Z. T. |  2010. október 6. 5:34

Az olasz és a magyar himnusz elhangzását követően nyitották meg azt a tudományos konferenciát, amelyen olasz és magyar történészek, hadtörténészek, katonák, közéleti személyiségek, kutatók tartottak előadásokat. Az eseményre október 5-én került sor a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) dísztermében.

A konferencia „Azon magyar és olasz katonák emlékére, akik San Michelén halálukban váltak testvérekké" címet viselte, és Doberdo hajdani hősei előtt tisztelgett. Az első világháborús halottaink tízezreire mostantól e hagyományteremtő rendezvény is emlékeztetni fog minden év októberében.

Dr. Markó György ezredes, a HM HIM főigazgató-helyettese a magyar–olasz történelem évszázadaira visszaemlékezve kiemelte, hogy mindig a szimpátia és a megértés jellemezte a két nép viszonyát. Nem volt ez másként akkor sem, amikor a sors szembefordította egymással e két nemzetet. De a magyar és olasz katonák az első világháború véres ütközeteiben is tisztelték egymás bátorságát, együtt becsülték hőseiket, közösen fájlalták halottaikat.

1595908246
 

Gino Maniacco, Gorizia tartományi tanácsosa is az egykori áldozatokra emlékezett, s egy, a korabeli harcokat megörökítő olasz történelmi albumot nyújtott át Markó Györgynek. 

1595908246

Michele Fasciano ezredes, az Olasz Köztársaság Budapesten akkreditált katonai attaséja Isonzót és Doberdót olyan szent helyeknek nevezte, amelyet a két nemzet hősi halottai tettek azzá. Az olaszok és a magyarok ma testvérként szeretik egymást, s ő mindent megtesz azért, hogy ez a testvéri kapcsolat a jövőben is fennmaradjon. A beosztásából hamarosan távozó katonadiplomata kijelentette: hazánk egy csodálatos ország, amelyben öröm volt évekig szolgálni népeink együttműködésének elmélyítését. Ezt követően jelképesen átadta azokat az olasz hadtörténelmi relikviákat Markó Györgynek, amelyek ezentúl a hadtörténeti múzeum gyűjteményét gazdagítják.

A konferencián előadást tartott – többek között – prof. dr. Paulo Pozzato, a Páduai Egyetem tanára, dr. Pierluigi Lodi goriziai kulturális tanácsos, dr. Lugosi József nyugállományú ezredes is, majd koszorúzásra került sor a múzeum díszudvarán.
A rendezvényt az első világháborús kiállítás közös megtekintése zárta.

1595908246
1595908246
1595908247
1595908247
1595908247
Fotó: a szerző felvételei