Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös felelősség a katonákért

Szöveg: hm.gov.hu |  2009. május 6. 6:16

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának (MH ÖHP) képviseletében Benkő Tibor altábornagy, parancsnok, a Honvédszakszervezet (Hosz) nevében Mészáros Géza elnök látta el kézjegyével azt a megújított megállapodást, amely a továbbiakban hivatalos keretet ad az együttműködésnek.

Az aláírási aktus fontosságát jelezte, hogy mindkét fél a legmagasabb szinten képviseltette magát, és a dokumentum szignálásának jelentőségét szimbolizálta az is, hogy a haderőnemek képviseletében ugyancsak aláírásával látta el Kovács József vezérőrnagy, parancsnokhelyettes, Hazuga Károly vezérőrnagy, parancsnokhelyettes és Orosz Zoltán vezérőrnagy, törzsfőnök, valamint a Hosz elnöksége részéről Bátor Ferenc, Besenyei Csaba és Andor Tamás.

A hivatalos ceremónia utáni kötetlen beszélgetésen Mészáros Géza elnök hangsúlyozta: „kodifikáció mentesen" is korrekt volt a kapcsolat az Összhaderőnemi Parancsnokság irányítói és a szakszervezet között. Ennek hátterében a katonákért érzett közös felelősség áll, hiszen a cél is azonos: a feladatát tökéletesen végrehajtó, a hivatását szerető, társadalmi és egzisztenciális helyzetével elégedett egyenruhásokra van szükség. A gondok megoldásában is együtt kell működni – többek között a szerződéses katonák pályája, lakhatási problémáik kezelése jelentős feladatokat ró a szakszervezetre is. Az állomány munkavégzéséhez szükséges feltételek – fegyverzet, technika, védőfelszerelések – biztosításának kérdései ezért nem csak a HÉF ülésein, hanem a munkáltatóval való napi kapcsolat szintjén is megjelennek. A közös gondolkodás és cselekvés kerete tehát adott, s mi készen állunk arra, hogy ezt valódi tartalommal töltsük meg – mondta Mészáros Géza.

1595886656
 

Benkő Tibor altábornagy válaszában ugyancsak a megállapodás jelentőségéről szólt, s kiemelte: a dokumentum formába önti mindazt, amit eddig is tett a két fél – a parancsnokok és az érdekvédelmi szervezet vezetői egyaránt a katonák érdekeit helyezték előtérbe.

– Számunkra is elsődleges, hogy ami jár a katonának, ami őt megilleti, azt kapja is meg, s ne kelljen szolgálati panaszt benyújtania. Egyetértek a Hosz elnökével abban is, hogy céljaink azonosak, csak a módszer és a lehetőségek eltérőek. Hisszük és valljuk: korszerű honvédségre, megfelelő szinten élő, elégedett katonákra van szüksége hazánknak. Kezdeményezem, hogy legyen személyre szabott a megállapodás – örömmel veszünk minden olyan szakszervezeti kezdeményezést, amely a parancsnok munkáját segíti. Javaslom továbbá, hogy azoknál az alakulatoknál, ahol ez még nem történt meg, hasonló dokumentumok rögzítsék az együttműködés formáit. Most, ebben a nehéz gazdasági helyzetben is meg kell találnunk ugyanis a megoldást a tartalékok kihasználására a katonák érdekében, s ez csak közös gondolkodással érhető el. Az együttműködési megállapodás aláírói csak akkor lehetnek elégedettek, ha a katonák elvárásai megvalósulnak, ha számukra a Magyar Honvédség jelenti azt a munkahelyet, ahol jól érzik magukat – jelentette ki Benkő Tibor altábornagy, az MH ÖHP parancsnoka.