Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael felelősségét hangsúlyozza az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 6. 6:21

Izrael felelős hat olyan incidensért, amely emberek halálát vagy sebesülését okozta a Gázai-övezetben lévő ENSZ-intézmények körzetében, illetve károkat okozott az ENSZ ottani létesítményeiben – áll a világszervezet által létrehozott független vizsgálóbizottság jelentésében.

Az ENSZ székhelyén kedden nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a vizsgálat tárgyát képező kilenc incidens közül hatban az izraeli haderő szándékos akciói okozták a haláleseteket, a sebesüléseket és a károkat.

Decemberi-januári hadművelete során az izraeli hadsereg több olyan épületet vagy épületrészt is lőtt, amely az ENSZ birtokában van, köztük a palesztin menekülteket segélyező ENSZ-szervezet (UNRWA) központi irodáját és az UNRWA több helyi iskoláját.

A jelentést ismertető Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azzal vádolta meg Izraelt, hogy hazudott a világszervezethez tartozó iskolák és létesítmények elleni támadásokról. Közölte: a vizsgálat során döntő bizonyítást nyert, hogy kétségtelenül izraeli fegyverekkel hajtották végre a támadásokat, amelyek egyikében több mint 40-en meghaltak. A főtitkár kártérítést követelt Izraeltől.

Izrael tagadja, hogy katonái szándékosan az ENSZ-épületeket támadták volna. Azt állítja, a létesítményeket és más polgári területeket menedékként felhasználó fegyveresek ellen voltak kénytelenek akciókat végrehajtani.

A Ban Ki Mun által februárban elrendelt vizsgálat eredményét összefoglaló jelentésben azonban más szerepel. A jelentés egy javaslata szerint az ENSZ forduljon az izraeli kormányhoz azzal a kéréssel, hogy az hivatalosan ismerje el, hamisak voltak azok az izraeli nyilatkozatok, amelyek szerint palesztinok tüzeltek az ENSZ-iskolából Dzsabalijában január 6-án és egy ENSZ-irodából január 15-én. Izraelnek ki kellene fejeznie sajnálatát a hamis közlemények miatt.

Ban Ki Mun ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a Dél-Izraelben élő izraeliekre továbbra is fenyegetést jelentenek a Hamász és más fegyveres csoportok válogatás nélküli rakétatámadásai. A főtitkár hangsúlyozta, hogy a jelentés teljesen független, és elutasította azokat a bírálatokat, hogy a vizsgálatot bármilyen értelemben visszafogták volna az Izraelt támogató Egyesült Államok nyomására.

Daniel Carmon helyettes izraeli ENSZ-nagykövet elfogultnak és egyoldalúnak minősítette a jelentést. Azt mondta, súlyos kérdések merülnek fel az ENSZ-szel való jövőbeni együttműködést illetően hasonló helyzetekben.