Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tankok ezreit bontják szét

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 6. 6:25

Az elmúlt 18 évben egy kis németországi cég (Battle Tank Dismantling Corporation) közel 14.000 darab páncélozott harcjárművet bontott szét. A legtöbb ezek közül harckocsi és páncélozott csapatszállító jármű volt. Ezek mintegy 50 százaléka az egykori kelet-német hadseregben teljesített szolgálatot.

A Varsói Szerződés korából származó elavult felszerelés jórészt feleslegessé vált, amikor az NDK és az NSZK egyesült, ugyanakkor a nyugatnémet hadsereg is körülbelül 10 ezer darab páncélozott harcjárművel rendelkezett, amelyek többségét leselejtezték a hidegháború befejezését követően.

A szétbontott járművek motorjait sok esetben értékesítik, hiszen a hasonló típusú, még üzemben lévő harcjárművekben még alkalmazhatják ezeket. A felhasznált acél gyakran kiváló minőségű, ezért ezt ipari és kereskedelmi célra is beolvaszthatják.

A szétbontás során szintén kiemelt figyelmet szentelnek, például a rézre is, nem is beszélve a jármű különböző elektronikai berendezéseiről. A munkafolyamatokat orosz felügyelők is ellenőrzik, hogy megbizonyosodjanak a harcjárművek valódi szétszereléséről. Egy tank szétbontása 2-3 napot vesz igénybe, és általában speciális eszközöket sem kell használni.