Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös kiképzést tartottak Szerbiában

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy | Fotó: Szerb hadsereg 1. gépesített dandár |  2021. október 4. 8:05

Szerbiában tartották meg szeptember végén a „Neighbours 2021” elnevezésű amerikai-magyar-szerb közös gyakorlatot.

20211002-neighbours (3)

A „Neighbours” (szomszédok) elnevezésű többnemzeti gyakorlaton a magyar felet ebben az évben az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóaljának katonái képviselték. Az évente megrendezendő, békefenntartó műveletet feldolgozó gyakorlat házigazdájának szerepét felváltva Szerbia és Magyarország adja.

Az Ohiói Nemzeti Gárda nyolc éve csatlakozott a közös kiképzéshez a partnerség erősítése és az együttműködés fejlesztése érdekében. A közös kiképzés egyik legfontosabb része az úgynevezett „csereszakasz felkészítés”. A többnemzeti század kötelékében minden résztvevő ország egy szakasz erővel vett részt úgy, hogy a szakaszok is vegyesen épültek fel, tehát minden raj a másik nemzet katonáiból állt.

20211002-neighbours (6)

Kiss Róbert százados, a gyakorlaton résztvevő nemzeti rangidősként elmondta: az egy hetes gyakorlat legfontosabb célja megvalósult, hiszen a résztvevők megismerték a másik nemzet hadseregének békeműveleti eljárásrendjeit.

„A nyelvi akadályok leküzdése senkinek sem jelentett problémát. A közös parancsnokság alatt tevékenykedő század összekovácsolása megtörtént, ami a tapasztaltak alapján egy hosszabb távú közös feladatellátás alapja lehet” – tette hozzá a százados.

A gyakorlat bemutató napján részt vett Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka.

Címkékkiképzés