Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bocskais részvétel a Saber Junction 2021 gyakorlaton

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Tiliczki Tamás százados és Juhász Gyula főhadnagy felvételei |  2021. október 4. 7:16

Nagyszabású többnemzeti gyakorlaton vettek részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár törzstisztjei. A Saber Junction 2021 elnevezésű, 3800 fővel és 13 nemzet részvételével, Németországban megrendezett hadgyakorlaton közel egy hónapot töltöttek a debreceni katonák.

Saber Junction 2021 (3)

A Saber Junction 2021 az Európában Állomásozó Amerikai Erők (USAEUR) gyakorlata, amelynek célja, hogy felmérje és megbizonyosodjon a 2. lovas ezredének (U.S. Army’s 2nd Cavarly Regiment) felkészültségéről és hatékonyságáról többnemzeti környezetben, valamint elősegítse, illetve elmélyítse az együttműködést a szövetséges partnerországok között. A magyar katonák megfigyelőként érkeztek a gyakorlatra, de már az első néhány napban bebizonyosodott, hogy hatékonyan tudják segíteni amerikai kollégáikat, így a továbbiakban az ezred törzsébe integrálva végeztek tervező munkát. A Tarjáni Attila alezredes vezetésével résztvevő magyar csoport több szakterületen is képviseltette magát, úgy mint hadművelet, logisztika, híradó, felderítő, műszaki és egészségügyi területek. A közös munka során a katonai döntéshozatali folyamat (MDMP- Military Decision-Making Process) lépéseit követve kellett végrehajtani a tervezést.

A magyar katonáknak nem volt új az MDMP alkalmazása, a korábban itthon megszerzett tudásukat sikeresen alkalmazták és mélyítették el a gyakorlat ideje alatt.

A Saber Junction 2021 mottója a „Train as you fight” volt, amely annyit tesz, hogy a résztvevő állománynak egy fiktív, magas intenzitású műveleti helyzetben, a valóságot megközelítő körülmények között kellett végrehajtaniuk a gyakorlatot. Az amerikai hadikultúra része azon gyakorlati modell is, amely keretében a kitelepülés szimulálja a magas intenzitású műveletekre jellemző körülményeket, ami megköveteli a gyors mozgás és manőver szabadságot, valamint biztosítja az alegység túlélő képességét. Az intenzív munka mellett ennek részét képezte az is, hogy a gyakorlat résztvevőinek három hétre olyan komfortról is le kellett mondaniuk, mint például zuhany, illemhely, ágy, mobiltelefon és elektromos áram. Mindenki a saját felszerelésével gazdálkodott és azok használatával alakította ki a körülményeit a gyakorlótérre történt kitelepülés során.

Saber Junction 2021 (2)

„Mivel a dandár NATO CREVAL (Combat Readiness Evalution of Land Headquarters and Units – Szárazföldi Parancsnokságok és Egységek Harckészültségének Értékelése) ellenőrzés előtt áll, a megfelelő szintű nemzetközi tapasztalatok megléte elengedhetetlen. A szövetségi együttműködés alapját képező interoperabilitás nem csupán technikai jellegű. A más nemzetek taktikai eljárásrendjének tanulmányozása, az eltérő katonai kultúrák megismerése – és nemzetközi gyakorlat keretében annak megélése - ugyanúgy hozzátartozik a sikerhez” - hangsúlyozta Tarjáni Attila alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese.

Saber Junction 2021 (4)