Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös koncert a karácsonyi élményért

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. december 8. 9:26

A karácsonyi koncertek sorában idén is izgalmasnak ígérkezik az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségi zenekarainak műsora. December 13-án, kedden 18 órától a Debreceni Egyetem dísztermébe várják mindazokat, akik az ünnepi készülődés jegyében szívesen hallgatnának némi komoly- és könnyűzenét.

Hosszú ideje hagyomány, hogy a katonazenekarok decemberben ingyenes koncerttel szórakoztatják a zenét értő és kedvelő közönséget. Miután a Bocskai-dandárnak több helységben is vannak alegységei, az egyik évben Hódmezővásárhelyen, a másikban – így idén is – Debrecenben lépnek fel az ünnepek előtt a helyőrségi zenekarok. A két  zenekar karnagyait a készülődésről, a próbákról és a műsorról is kérdeztük.

„Ebben az esztendőben új helyszínen szólalnak meg a művek, hiszen az egyetemen még sosem játszottunk. A díszteremben mintegy négyszáz néző fér el, ezért a próbáink helyszínét is áttettük a toborzóiroda színháztermébe, hogy a zenészeink szokják a nagyobb teret. Remekül tudunk együtt dolgozni a hódmezővásárhelyi kollégákkal, a mostani koncerten heten játszanak majd velünk. Az egyetem Zeneművészeti Karával 2009-ben kötött együttműködési megállapodás értelmében ottani hallgatók is szerepet kapnak: olyan hangszereken játszanak, amelyek a kis létszám miatt nálunk nincsenek – mint például a szaxofon vagy a fagott –, de a hangzást teljesebbé teszik – avatott be a részletekbe a „házigazda" debreceni helyőrségi zenekar karnagya, Pál István százados (jobb oldali képünkön).

„Amikor tíz éve Hódmezővásárhelyen megalakítottam a helyőrségi zenekart, még nem tartoztunk egy egységbe a debreceniekkel, de a szakmai kapcsolat az első pillanattól gyümölcsözőnek bizonyult, s azóta is kölcsönösen segítjük egymást" – mondta a vásárhelyi zenekar vezetője. Kovács István százados (bal oldali képünkön) hozzátette: „A mostani koncertre a hiányzó hangszerekkel, vadászkürttel, klarinéttal jövünk, s a zenekar kiegészül még az egyetemistákkal is. Az együttműködés keretében közös hangversenyeken dolgozunk együtt, de további terveink is vannak. Miután évek óta oktatóként dolgozom a zeneművészeti karon, a most velünk próbáló és fellépő fúvós-karmester hallgatók szakmai irányítása az én feladatom. Azon túl, hogy fejlődnek, remélem, a repertoár összeállításában is örömüket lelik."

„A műsort évről évre igyekszünk megújítani, nagyon kevés művet ismétlünk: egyrészt a közönség miatt, másrészt a zenészeknek is fontos, hogy új impulzusok érjék őket" – mondta ismét Pál százados.

Megtudtuk azt is, hogy az idei koncerten Johan de Meij szimfonikus költeményével, a – Gyűrűk ura ihlette – Gandalffal kezdenek. Ezt követi Alfred Reed, majd Kodály Zoltán egy-egy szerzeményének részlete, utóbbi a Debreceni Honvéd Táncegyüttes néptánc-koreográfiájával kiegészítve. Ezek után a könnyebb műfajoké lesz majd a főszerep: filmzenével, rockopera-részlettel, áthangszerelt popslágerrel igyekeznek a közönség kedvében járni – természetesen a program összeállításánál törekedtek arra, hogy a karácsonyi hangulat mindvégig megmaradjon.

A debreceni és a hódmezővásárhelyi zenészeink egyébként egy hosszú évet tudhatnak maguk mögött, több mint kétszáz fellépésen vannak túl.