Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös lista a diktatúrák rémtetteiről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. augusztus 5. 6:44

Lengyelország és Ukrajna számítógépes adatbankot hoz létre a totalitárius rezsimek idején elkövetett bűncselekményekről, valamint a két ország közös történelmének rémtetteiről. Erről az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete írt alá megállapodást Kijevben.

A felek által a közös adatbankba betárolandó dokumentumok egyebek közt feltárják a II. világháború idején az ukrán nacionalisták által lemészárolt lengyelek tragédiáját és a háború utáni Lengyelországban a szülőföldjükről más országrészekbe deportált ukránok hányattatásait.

A rendszerbe betáplálják a kor titkosított dokumentumait, archivált anyagokat tárolnak el, és mindezekhez szabad hozzáférést biztosítanak főként a történészek, újságírók és diákok számára, akik így az eddigieknél objektívabban értékelhetik majd az 1917 és 1991 közötti korszakot.

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU elnöke hangoztatta: a történelmi igazság feltárása nem egyszerű feladat, de a két ország illetékes intézményei az elmúlt években már számos nehézséget leküzdöttek a téren, hogy objektív látásmódot alakítsanak ki a két ország történelmének bonyolult és egymásnak ellentmondó fejezeteinek a feldolgozásakor.

Janusz Kurtyka, a lengyel intézet vezetője szerint a megállapodás a dokumentumok és az archív anyagok cseréjén túl segíti majd a lengyel-ukrán államközi kapcsolatok fejlesztését is.

A várakozások szerint a közös adatbank jelentősen hozzájárul majd a Volinyban történt véres események és az úgynevezett Wisla-művelet tisztásához.

A volinyi területet 1939 szeptemberében a Molotov-Ribbentrop paktum értelmében csatolták el Lengyelországtól, és a Szovjetunióhoz került. A terület korábban jelentős létszámú lengyel lakosságának nagy részét deportálták. A németek 1942 folyamán csaknem teljesen kiirtották a zsidó lakosságot, a megmaradt lengyeleket pedig – a becslések 100 ezer főt – a nacionalista Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) mészárolta le.

A háború befejezés után két évvel a lengyel kommunista hatóságok hadserege a Wisla-művelet keretében, hogy letörjék az ukrán ellenállást, mintegy 200 ezer ukránt telepített át erőszakkal Délkelet-Lengyelországból az úgynevezett visszaszerzett északi és északnyugati területekre. Az UPA számos harcosát megkínozták vagy kivégezték.