Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen a rögtönzött robbanóeszközök ellen

Szöveg: Papp Nikolett |  2010. március 17. 12:11

Március elején nyolc országból összesen 30 résztvevő érkezett a szentendrei MH Központi Kiképző Bázisra, a NATO C-IED Train the Trainer („Képezd a kiképzőt”) Course elnevezésű rögtönzött robbanóeszközök elleni képzésre, melynek célja a külföldi kiképzők szakmódszertani felkészítése volt.

A kéthetes kurzus során az eddigiektől eltérő módon sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a gyakorlati végrehajtás, mint a korábbi tanfolyamokon. Így már a második naptól kezdve az MH KKB Csobánkai harcászati gyakorlóterén folyt a kiképzés.
A foglalkozásokat vezető négy NATO instruktor a műveleti területekről (főként Afganisztán) átvett legfrissebb tapasztalatokat építette be a programba.

A résztvevők elsajátították a rögtönzött robbanóeszközök (IED) vizuális felismerésének módszereit, azok keresésének eljárásait és folyamatait, begyakorolták az erő alkalmazásának fogásait, valamint a rögtönzött robbanóeszközökkel kapcsolatos különböző szintű eseményekre történő reagálás módjait. Amellett, hogy megismerkedtek a rögtönzött robbanóeszközök elleni taktikákkal és harcászati eljárásokkal, a kurzus alapvető célja volt, hogy a katonák kiképzés módszertani tapasztalatokat is szerezzenek. A kéthetes tanfolyam sikeres elvégzése után a kiképzők immár képessé váltak arra, hogy felkészítsék saját nemzeti haderejük katonáit az IED környezetben való tevékenységre.

 

A márciusi kurzus jó lehetőséget kínált arra, hogy a MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a MH Központi Kiképző Bázis állományából kijelölt C-IED kiképzők a Train the Trainer nemzeti tanfolyam akkreditációs folyamatának részeként megkezdjék felkészülésüket a nemzetközi instruktorok segítségével, iránymutatásával.
A C-IED felkészítéssel egyidőben érkezett egy négytagú küldöttség az oberammergaui NATO iskolából azzal a céllal, hogy tájékozódjanak a képzésben való együttműködés lehetőségeiről.