Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kuba: a vállalkozó hadsereg

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. április 8. 10:13

Január első szombatjától újra a Magyar Honvédség katonái, a Honvéd Palotaőrség tagjai adnak díszőrséget a Sándor-palotánál. A palotaőrség a Nemzeti Honvéd Díszegység része, amelyhez hasonló katonai alegységgel számos ország büszkélkedhet. Ezért, hogy jobban megismerjük hagyományaikat, bemutatunk néhány szomszédos, valamint különleges sajátossággal rendelkező díszelgőegységet. Következzék sorozatunk tizenharmadik része, amelyben a kubai díszelgőegységeket mutatjuk be.

Kubát, a karibi szigetvilág e csodás ékét a salsa-tánc, no meg a rum és a szivar mellett azért is különlegességként kezelhetjük, mert a „cubafiesta", vagyis az itteni életérzés kedélye kifogyhatatlan. A turizmus virágzik, az éjszakai élet nyüzsög, a „Cuba libre!" forradalmi jelszó mára rum-kóla koktéllá civilesedett. A hadsereg pedig az elmúlt 53 esztendő során erdei gerillákból a földrész legütőképesebb, profi haderejévé fejlődött.

1595934015
A Forradalmi Fegyveres Erők (Fuerzas Armadas Revolucionarias, FAR) jövőben is tartós jelenlétét erősíti a 2003-tól bekövetkezett számos változás. Például az, hogy az utolsó hidegháborús ikon, a mélyen hívő kubaiak szerint isteni küldöttként érkezett, ma a Nyugattal való szembenállás megtestesítőjeként aposztrofált Commandante Fidel Alejandro Castro Ruz (alias Lider Maximo) helyét öccse, Raul vette át. Az 1959-es Moncada-gerillatörzsből kialakult, ma kéttucatnyi tábornok alkotta nómenklatúra a nehézségek leküzdésére reformokat vezetett be, s ezek tovább izmosították a FAR-t is, amely ennek folytán változatlanul nagy népszerűségnek örvend a lakosság körében.

A dél-amerikai mentalitással ellentétben megbecsülés, sőt szeretet(!) veszi körül a zöld ruhásokat! Az okok igen egyszerűek: itt elképzelhetetlen, hogy civilek ellen bevessék a katonaságot, s a testület a katolikus egyház mellett a legjobban működő szervezet. A feltörekvőknek a felsőfokú képesítéssel párosított tiszti pálya valódi fölemelkedést nyújt: csúcsfizetést és kiváltságokat, miközben az 1972–92 között negyedmilliós had létszámát 50–60 ezer főre ésszerűsítették. (Persze a 60 ezres Ifjúgárda és egymilliós területi milícia fenntartása mellett).

Továbbá 2003 környékén külföldi mecenatúra, „béketábor" nélkül, helyi leleménnyel korszerűsítették, „kubanizálták" a – javarészt szovjet eredetű – haditechnikát. S természetesen maguk is gyártanak különféle eszközöket, a kubai hadiipar meglepően modernnek mondható.

1595934016
A kubai katonai vállalkozói vénának köszönhetően virágzik a military business. A hadsereg „vállalkozó" jelzője azt jelenti, hogy kézben tartja az ország gazdaságának negyedét. Az ipari üzemek konglomerátuma egyetlen ipari-katonai komplexumot alkot.

Érzékeljük, ha Kubába szottyan kedvünk utazni, hogy a repülőtől a szállodán, a városnézésen át a bérautóig kiszolgál minket az El Grupo Gaviota („Sirály" csoport) nevű cég − a FAR egyik vállalkozása. Ezenkívül a hadseregnek vannak saját gyárai, vendéglátó-ipari érdekeltségei, vegyeskereskedése, ültetvényei is.

A „munka frontján" katonai munkabrigádokat vetnek be.

Mindemellett a „béke frontja" is üzemel: rendre nagyszabású nagygyűlések örvendeztetik meg a bennszülötteket, hihetetlen hosszú díszmenetekkel. Ilyenkor a FAR minden alakulata díszelgőegységgé „szépül". Színterük a Forradalom Palotája, valamint tere, valamint a legendává nőtt újságíró, költő, katonaforradalmár, José Martí óriási fehér mauzóleumának környéke.

A díszegység olívzöld, kék-zöld vagy barna-kék-piros szín-összeállítású öltözetet, a katonazenekar fehér zubbonyt és kesztyűt, kék-piros tányérsapkát visel, a Caballera Mambisa tagjai pedig fehér egyenruhában, fehér lovon lovagolnak.
(A régi dicsőséget a Főkapitányok Palotája és a Fegyverek tere őrzi.)

A kubaiak hívők és pragmatikusak: nem viszik túlzásba a díszelgést sem, így ebben is eltérnek a többi latin-amerikai néptől. Önazonosságukra, különleges hozzáállásukra jellemző, hogy miközben fesztiválosan díszszemléznek, könnyedek és kedélyesek, a készenlétről sosem feledkeznek meg…

(Folytatjuk!)