Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

180 ezer menekült befogadását kérik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. december 8. 22:22

Több mint 30 humanitárius szervezet fordult együtt a világ országaihoz december 8-án azzal a kéréssel, hogy fogadjanak be 180 ezer olyan szíriai menekültet, akik a Szíriával szomszédos valamelyik országba menekültek.

A Szíriával szomszédos országok a mintegy 3,2 millió menekülttel már most nagyon túlterheltek, és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) becslése szerint az általuk befogadott menekültek száma a jövő év végére el fogja érni a 3,6 milliót. Így az a 180 ezer ember, akinek a befogadását távolabbi országoktól kérik, ennek csupán öt százaléka.

A szíriai menekültek kevesebb mint két százaléka él távolabbi országban.

Főleg azokhoz az országokhoz fordulnak a szervezetek, amelyek eddig nem fogadtak be szíriai menekülteket, például a Perzsa-öböl menti vagy a latin-amerikai államok.

A humanitárius szervezetek – köztük az Amnesty International, a Médecins sans Frontieres, a Care International, a Save the Children, az Action contre la Faim – azért most fordultak ilyen kéréssel a világ országaihoz, mert kedden Genfben lesz egy miniszteri szintű ENSZ-tanácskozás a szíriai menekülthelyzetről.