Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A boszniai főmufti megfosztaná állampolgárságuktól a külföldön harcolókat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 31. 17:33

Megfosztaná állampolgárságuktól a külföldi harcokban részt vevő zsoldosokat a boszniai főmufti.

A Dnevni Avaz című napilapnak adott január 30-ai,  pénteki interjújában Husein Kavazovic, a Bosznia-Hercegovinában élő muszlimok vezetője kifejtette: akik az említett harcokban részt vesznek, megszegik a boszniai törvényeket, ezért meg kell őket fosztani állampolgárságuktól. Hozzátette azonban: nem szabad sem alábecsülni, sem túlbecsülni azokat az incidenseket, amelyek a radikális iszlámhívőkkel hozhatók kapcsolatba, mert mindkét megközelítésnek negatív következményei lehetnek.

Kiemelte ugyanakkor, hogy konkrét esetekről nincs tudomása, és azt sem tudja, hány boszniait toboroztak már a közel-keleti harcokra.

Az iszlám radikális ága nemcsak Bosznia-Hercegovina és a Közel-Kelet problémája, hanem egész Európáé – fogalmazott a főmufti.

Bosznia-Hercegovinában hivatalosan is bűncselekménynek tekintik azt, ha az ország állampolgára külföldi harcokban vesz részt az adott ország katonai, félkatonai vagy milicista erőinek oldalán. A külföldi hadszíntéren harcoló boszniai zsoldosokat tíz évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatják.

A zsoldosok mellett öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők azok, akik katonai vagy félkatonai alakulatokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Továbbá négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

A 3,8 milliós Bosznia-Hercegovinában a lakosság mintegy 40 százaléka iszlám vallású, de nem tartozik annak szélsőséges ágához. A szíriai összecsapásokban azonban bizonyítottan több tucat bosznia-hercegovinai állampolgár harcol a szélsőséges iszlám szervezetek soraiban.